ua en ru

Кабмін знизив вартість спецдозволів на розробку родовищ в Україні до 1%

Кабінет міністрів України знизив на 99% плату за надання поза аукціоном спеціальних дозволів на розробку родовищ в рамках угоди про розділ продукції (УРП). Про це йдеться в постанові уряду №24 від 9 січня.

Плата, яка раніше становила 100% від початкової вартості спецдозволу, встановлена ​​на рівні 1%. "За надання дозволів без проведення аукціону з метою виконання угод про розподіл продукції стягується збір у розмірі 1% початкової ціни продажу такого дозволу на аукціоні", - йдеться в документі.

Стартова вартість спецдозволу визначається за спеціальною методикою, виходячи із запасів ділянки або родовища, надійності оцінки цих запасів та їх підтвердження. За даними НАК "Надра України", раніше обсяг коштів, зібраних за видані спецдозволи, коливався від 300 млн грн до 620 млн грн.

Відзначимо, як повідомляє видання "Комерсант-Україна" з посиланням на джерело в Мінприроди, зниження плати було затверджено за наполяганням компанії Shell, яка в іншому випадку відмовлялася приступати до розробки Юзівської площі. "Компаніям Shell і Chevron передають дозволи на значні площі, аналогів яким ще не було, і сума платежів повинна була бути досить значною. Однак в результаті переговорів з Shell уряд пішов назустріч добувачеві, - говорить співрозмовник видання. - Зараз питання в тому, чи буде в України свій газ чи нам доведеться втридорога купувати російське паливо". Офіційні коментарі в міністерстві не надали.

У Shell відзначають, що задоволені досягнутим компромісом. "Родовище і без того вельми складно розробляти, витрати на нього досягнуть 1,5 млрд дол., і немає жодних гарантій, що буде результат. У цій ситуації платити ще й додаткові податкові збори, аналогів яким немає в світі, обтяжливо", - зазначив співрозмовник газети в компанії. Підписання угоди про розділ продукції з Shell очікується 24 січня в Давосі в рамках Всесвітнього економічного форуму. На ньому відбудеться також зустріч Президента Віктора Януковича і виконавчого директора Royal Dutch Shell Пітера Возера.

Shell отримала право розробляти Юзівську площу на початку травня. Тоді ж компанія Chevron виграла конкурс на розробку Олеської площі. Договір про розподіл продукції повинен був бути укладений протягом 120 календарних днів після оголошення підсумків конкурсу, але Кабмін двічі переносив цей термін. Переможцем конкурсу на укладення УРП по Скіфській нафтогазоносній ділянці на шельфі Чорного моря в серпні 2012 року був визнаний консорціум у складі ExxonMobil, Shell, Petrom (румунська "дочка" OMV) і НАК "Надра України". Всі ці компанії тепер отримають право розробляти родовища без плати за спецдозволи.

Читайте також: Підписання договорів з Shell, Exxon Mobil і Chevron може відбутися в І кв. 2013 р., - Проскуряков