ua en ru

Кабмін знизив ліміти на газ для ТКЕ на 500 млн куб. м - до 6,3 млрд куб. м

Кабінет міністрів України розпорядженням N618-р від 17 липня 2013 р. затвердив зниження лімітів на газ, призначений для виробництва теплової енергії для населення, на 500 млн кубометрів газу - з 6,7 млрд куб. м до 6,3 млрд куб. м.

Кабінет міністрів України розпорядженням N618-р від 17 липня 2013 р. затвердив зниження лімітів на газ, призначений для виробництва теплової енергії для населення, на 500 млн кубометрів газу - з 6,7 млрд куб. м до 6,3 млрд куб. м. Про це пише "Комерсант-Україна".

Цим же документом уряд доручив НАК "Нафтогаз України" та керівникам органів центральної виконавчої влади обмежити постачання природного газу теплокомуненерго (ТКЕ), які не повністю розраховуються за газ.

Нагадаємо, вчора НАК "Нафтогазі" заявили, що борги ТКЕ перед "Нафтогазом" загрожують зривом підготовки до опалювального сезону та виконання домовленостей з "Газпромом". Борг становить 17,5 млрд грн, що є рекордною сумою з часів здобуття Україною незалежності

Причина виникнення заборгованості теплокомуненерго перед НАК насамперед у тому, що місцеві влади несвоєчасно компенсують компаніям різницю в тарифах, стверджують в "Краматорськтеплоенерго". Подібні заяви "Нафтогаз" робив і раніше, але зараз загрози монополії сприймаються як більш реальні. Справа в тому, що в минулому році вступили в силу поправки до закону "Про теплопостачання", які дозволяють НАК навіть в опалювальний сезон обмежувати постачання газу до технологічного мінімуму - тобто рівно настільки, щоб не замерзли труби.

Кабмін і "Нафтогаз" змушені прийняти жорсткі заходи в силу фінансових проблем компанії. В опублікованій вчора постанові передбачаються додаткові витрати на покриття касового дефіциту НАК у розмірі 10,6 млрд грн.

"Цих грошей все одно мало, і, швидше за все, компанія закінчить рік з касовим розривом",- стверджує джерело видання в Міненерговугілля України.