ua en ru

Кабмін реструктуризував 7,5 млрд гривень боргів, гарантованих державою

Кабмін реструктуризував 7,5 млрд гривень боргів, гарантованих державою Фото: Кабінет міністрів України (РБК-Україна)

Для цього випустять казначейські векселі на зазначену суму

Кабінет міністрів України затвердив реструктуризацію 7,5446 млрд гривень боргів (за станом на 1 січня 2017 року) щодо виконання гарантованих державою рішень судів, в яких держава виступала поручителем. Про це свідчить постанова уряду №522 від 12 липня 2017 року.

Згідно з пояснювальною запискою, Міністерство фінансів проведе реструктуризацію за допомогою семирічних фінансових казначейських векселів з відстроченням платежів за такої заборгованості на один рік зі ставкою 9,3%.

Також в цю суму входять рішення Європейського суду з прав людини, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України.

Міністерству фінансів доручено передбачати щороку в державному бюджеті кошти для оплати фінансовими казначейськими векселями та їх обслуговування.

Крім того, Кабмін затвердив порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для вжиття заходів по виконанню рішень суду, які гарантовані державою.

Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінфін, розпорядником нижчого рівня та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Держказначейство.

Бюджетні кошти використовуються для перерахування коштів стягувачам у відповідній сумі, що підлягає сплаті за рішеннями судів; сплати банкам винагороди за виконання ними функцій генеральних агентів у розмірі до 0,3% за доставку, інкасацію, обслуговування обігу, погашення фінансових казначейських векселів; оплати поточних витрат для забезпечення здійснення заходів з видачі фінансових казначейських векселів; оплату поточних витрат з підтримки та доопрацювання реєстру виплат за рішеннями ЄСПЛ та реєстру виплат за рішеннями національних судів

Нагадаємо, суд Лондона відклав винесення рішення у справі про держборг України в 3 млрд доларів.