ua en ru

Кабмін розробить механізм компенсації вартості ліків для хворих на гіпертонію

В Україні з літа 2012 р. почне діяти система реінбуксаціі вартості ліків для хворих на артеріальну гіпертензію (гіпертонією), а також система регулювання цін на лікарські препарати для хворих даної категорії. Про це заявила перший заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моїсеєнко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні Азаров абсолютно чітко дав завдання Міністерству охорони здоров'я розробити проект (постанови) і внести на розгляд уряду протягом тижня. Ми сподіваємося, що вже з літа ми почнемо етап встановлення референтних цін", - сказала Моїсеєнко.

За її словами в рамках виконання даної постанови на території України урядом буде впроваджуватися регулювання цін на лікарські препарати, а також системи компенсації витрат на препарати, які купуються пацієнтами за призначенням лікаря. Моісеєнко підкреслила, що на сьогоднішній день в Україні близько 13 млн людей мають діагноз артеріальної гіпертензії, рівень смертності від якої надзвичайно високий ... "Передбачено, що на території Україні будуть введені порівняльні ціни на конкретні лікарські засоби. Оцінка буде здійснюватися на основі цих ліків в різних країнах світу за формою і змістом діючої речовини".

Також Моісеєнко зазначила, що експертна група розробляє проект постанови про порівняння цін буде проводиться з лікарськими ринками Болгарії, Польщі, Молдови, Словаччини, Чехії та додатково Латвії, Угорщини, Сербії "на першому етапі цього проекту буде порівнюватися ціни і середньозважена ціна на ліки вище якої препарат просто не буде закуповуватися на території України. На другому етапі з держбюджету будуть виділятися кошти для компенсації частини витрат пацієнта для закупівлі препарату, яка буде проводиться виключно через аптечні мережі", - сказала Богатирьова.

Вона зазначила, що даний проект буде реалізовуватися в Україну протягом 2012р. Якщо проект виправдає себе, система компенсації буде поширена і на діабетиків: "ми не очікуємо від цього проекту ніякого переполоху на ринку, ми не очікуємо, що не будуть поставлятися ліки ... Ми дамо можливість пацієнту заощадити власні гроші ", - заявила Мойсеєнко.