ua en ru

Кабмін розробляє програму соцекономразвітія Україні на 2013-2015 рр., плануючи закладати її показники до бюджетів наступних років

В Україні незабаром буде здійснено перехід від середньострокового до довгострокового планування бюджетів країни. Про це РБК-Україна повідомило інформоване джерело в уряді.

"Прийнято рішення наступну програму (соціально-економічного розвитку України) робити трирічною", - сказало джерело в Кабміні.
За його словами, цього року парламентом буде прийнято програму соціально-економічного розвитку України на 2012 р., після чого повинен бути прийнятий бюджет на наступний рік, "а наступну програму вони повинні розробити і прийняти наприкінці цього - початку наступного року на 2013-2015 роки. І бюджет відповідний".
Також джерело повідомило, що програма соціально-економічного розвитку на 2012 рік складається приблизно з 100 сторінок і супроводжується розрахунками, які займають близько 600 сторінок. "Тут логіка проста: спочатку - що ми робимо і навіщо ми робимо. Зрозуміло, що у цього документа є мінуси і експерти на цій презентації їх висловили, але вперше це програма не на 20 сторінок гасел, а вперше пораховано баланс. Сама програма 100 сторінок, плюс 600 сторінок розрахунків, всі цифри. У ній були проаналізовані всі регіональні програми, всі цільові, галузеві та інші державні програми ", - сказало джерело.
Він зазначив також, що на сьогоднішній день скорочена третина раніше розроблених програм, "тому що вони були неефективні і не виконувалися". "Дійшло до того, що в Україні було від 100 до 300 різних цільових і галузевих державних програм. Якби всіх їх виконати, то потрібно було б 4-5 річних бюджетів. Тобто вони були прийняті, але ніколи не могли бути виконані. Тобто це безглуздо. У цьому ж році кількість державних програм скорочують орієнтовно з 80 до 50. Умовно кажучи, на третину", - підкреслив співрозмовник РБК-Україна.