ua en ru

Кабмін розгляне програму економічної активізації Чорнобильської зони, - Мінеконологіі

Найближчим часом урядом буде розглядатися розробляється на сьогоднішній день глобальна програма з економічної та житлової активації Чорнобильської зони. Про це у ході сьогоднішньої прес-конференції заявив міністр екології та природних ресурсів України Олег Проскуряков, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами міністра, розробка такої програми пов'язана з тим, що "за роки, що минули з часу аварії на чорнобильській АЕС, природні процеси, а також контрзаходи, спрямовані на зменшення радіоактивного забруднення навколишнього середовища призвели до істотного поліпшення радіологічної ситуації".

"Ми найближчим часом на розгляд уряду програму подальшого соціально-економічного розвитку чорнобильської зони. Ми розуміємо, що основні будівельні роботи по всіх сховищах будуть завершені у 2015-2016 рр.., може, якась частина у 2017 р. ... Тому розробляється комплексна програма, як жити далі цій зоні, як працевлаштувати людей, що в ній можна розмістити ... може виробництва, враховуючи специфіку цієї зони", - сказав міністр.

Також Проскуряков зазначив, що "в результаті від 80 до 90% територій сьогодні де-юре належать до радіоактивно забруднених, але можуть використовуватися без обмежень за радіаційним фактором або захисних заходів". "Згідно з експертними висновками робочих груп та Національної комісії з радіаційного захисту України, перевищення дози - 1 мілізіверт, третя зона на рік реєструється тільки в 31 населеному пункті. У той час, як у 1991 р. ця цифра становила 826 населених пунктах. Також в 166 населених пунктах сумарна паспортна доза знаходиться в діапазоні від половини, до 1 мілізіверт, четверта зона", - зазначив Проскуряков.

У той же час він відзначив, що проблема буде знята навіть по завершенні будівництва поховань, оскільки "вона розрахована на 100 років, враховуючи період напіврозпаду цих радіонуклідів". "Ця проблема у нас була, є і буде", - зазначив Проскуряков.

Читайте також: Мінекології: У Чорнобильській зоні відчуження можливе створення біосферного заповідника