ua en ru

Мінекології: У Чорнобильській зоні відчуження можливе створення біосферного заповідника

У Чорнобильській зоні відчуження можливе створення природно-заповідної території - біосферного заповідника. Про це повідомила прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів України з посиланням на слова міністра екології та природніх ресурсів Олега Проскурякова.

"З метою збереження в природному стані лісових насаджень, дикої флори та фауни зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення, на території зони відчуження можливе створення природно-заповідної території більш високої категорії, а саме біосферного заповідника", - йдеться у повідомленні.

Біосферний заповідник створюється з метою збереження в природному стані найтиповіших природних комплексів біосфери, здійснення фонового екологічного моніторингу та вивчення навколишнього природного середовища, його змін під дією антропогенних факторів.

При створенні біосферного заповідника в зоні відчуження до його складу увійде більшість природоохоронних об'єктів, що існують на цій території.

Проте при перетворенні зони відчуження на екологічно безпечну систему, ключовим етапом є створення нового безпечного конфайнменту навколо 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕ - нової захисної оболонки, яка має бути оснащена всіма необхідними механізмами для демонтажу зруйнованих аварією конструкцій та вилучення радіоактивних відходів.

Читайте також: Мінприроди не бачить небезпеки затоплення зони відчуження біля ЧАЕС