ua en ru

Кабмін розглядає питання про зниження акцизів на світлі нафтопродукти (доповнення)

Уряд на засіданні розглядає питання зниження акцизу на світлі нафтопродукти та створення умов для завезення в Україну нафти мінімальним обсягом 1 млн т. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

Глава уряду Микола Азаров наголосив, що останніми днями на світових ринках визначилася тенденція значного подорожчання нафти. На думку директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард, такий рівень цін створює серйозну загрозу світовій економіці. "Нам треба гнучко реагувати на такий виклик, - наголосив Азаров. - Адже ростуть ціни і збільшується ввізне мито на нафту, яка завозиться в Україну. Це робить нафтопереробку на вітчизняних заводах нерентабельною. Через таку ситуацію уже зупинились нафтопереробні заводи в Лисичанську і Одесі. Зменшились загальні обсяги переробки нафти в Україні".

Прем'єр-міністр заявив, що з огляду на такий розвиток подій, уряд сьогодні змушений прийняти непросте рішення. "Чому я назвав це рішення непростим? Тому що воно спричинить втрату частини запланованих доходів бюджету. А це вкрай важко для поточного року, коли бюджет напружений і вирішує системні проблеми", - підкреслив прем'єр.

Азаров окремо підкреслив, що заходи, яких вживає уряд, тимчасові: "Вони будуть діяти рівно стільки, скільки буде зберігатися аномально висока ціна на нафту, - сказав Азаров. - Ось чому реакцію на ситуацію, що склалася я назвав непростою, але гнучкою".

Нагадаємо, 15 березня Лисичанський НПЗ оголосив, що зупиняє виробництво нафтопродуктів у зв'язку з ремонтними роботами.

29 лютого повідомлялося, що, за оцінками експертів, вартість бензину і дизельного палива в березні може зрости до 11 грн/л і 10 грн/л.