ua en ru

Кабмін пропонує ввести кримінальну відповідальність за незаконне використання символіки Євро-2012

За незаконне використання символіки Євро-2012 в Україні хочуть ввести кримінальну відповідальність. Кабмін запропонував Верховній Раді України (ВР) значно збільшити розміри штрафів та строків позбавлення волі за порушення прав інтелектуальної власності UEFA та партнерів чемпіонату. Законопроект № 10267 підтримує фракція Партії регіонів, проте правозахисники та юристи відзначають, що його прийняття лише посилить зловживання з боку перевіряючих органів, повідомляє "Комерсант-Україна".

Законопроект пропонує встановити максимальний штраф за незаконне використання логотипів UEFA (наприклад "Євро-2012") в 85 тис. грн, тоді як Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає максимальне покарання у 3,4 тис. грн. За незаконне копіювання записів футбольних матчів і розповсюдження їх в Інтернеті користувачі і власники ресурсів можуть бути позбавлені волі на строк до шести років (зараз п'ять років). За незаконне використання словосполучення "Євро-2012" в доменному імені, розміщення рекламних банерів на сайтах з символікою чемпіонату або трансляції матчів в Інтернеті власники сайтів, крім штрафу, можуть позбутися ще домену та серверів. Крім того, за трансляцію чемпіонату в громадських місцях без дозволу UEFA на екранах з діагоналлю більше 3 м пропонують позбавляти власників закладів волі на два роки (зараз відповідальність за ці дії не передбачена). А водіїв за незаконне нанесення на автомобіль емблем чемпіонату або перевезення контрафактної продукції можуть позбавити прав на три місяці.
Законопроект ще не надійшов до комітету Верховної Ради з питань науки і освіти. Але в Партії регіонів говорять, що готові підтримати ініціативу. "Від того, які оцінки проведення чемпіонату дасть UEFA, залежить імідж країни. Ми говоримо, що прагнемо до Європи, але для цього треба змінити законодавство", - вважає перший заступник голови фракції Михайло Чечетов.
Запропонований законопроект суперечить принципам рівності суб'єктів перед законом, вважає керуючий партнер юридичної фірми "Юскутум" Артем Афян."Незрозуміло, з якої причини відповідальність за порушення авторських прав UEFA суворіша, ніж за порушення аналогічних прав когось іншого", - обурюється він.

Офіційні партнери Євро-2012, які заплатили за спонсорські пакети чималі суми, вітають посилення відповідальності. "В Україні люди ні в що не ставлять авторські права, тому що до сих пір немає регулятора, який міг би контролювати порушення", - говорить гендиректор "" Славутич "Carlsberg Group" Петро Чернишов. "Якщо держава пропише санкції за порушення правил, це, думаю, на 90% скоротить поширення контрафактної продукції", - вважає виконавчий директор дивізіону взуття та одягу MTI (мережа "Інтертоп", офіційний продавець сувенірної продукції чемпіонату в Україну) Сергій Бадрітдінов.

Втім, гендиректор маркетингового агентства BrandAid Валентин Перція зазначає, що порушення авторських прав UEFA останнім часом не носять масового характеру. Держмитниця в минулому році зафіксувала тільки сім спроб ввезення в Україну продукції з незаконно розміщеної символікою UEFA. До сих пір єдиним великим прецедентом переслідування порушників авторських прав UEFA в Україну стало справа компанії Prostoprint Дениса Олейникова, якого правоохоронні органи звинуватили в незаконній друку символіки чемпіонату на футболках. Сам пан Олейников вважає справу фальсифікованим і пов'язує його з виготовленням інших футболок - з написом "Дякую жителям Донбасу ..."

Нові норми із захисту авторських прав навряд чи знайдуть широке застосування, вважає пан Афян, оскільки контроль за дотриманням авторських прав ще не налагоджений. "Швидше за все законопроект буде носити страхітливий характер", - вважає юрист."Жорсткість відповідальності за подібні порушення лише участь зловживання і дасть додатковий привід для корупції", - вважає пан Перция.

Відзначимо, UEFA висунула відповідне норми ще п'ять років тому, розповів віце-прем'єр Борис Колесников. "Це одна з обов'язкових умов проведення чемпіонату", - стверджує він.