ua en ru

Кабмін пропонує ВР удосконалити видачу ліцензій у сфері використання ядерної енергії

Кабмін пропонує ВР удосконалити видачу ліцензій у сфері використання ядерної енергії Фото: Верховна рада (УНІАН)

Проектом визначається порядок видачі дозволів на перевезення радіоактивних матеріалів

Кабінет міністрів України пропонує Верховній раді прийняти законопроект №8348 "Про внесення змін до закону "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії". Проект був зареєстрований у парламенті 14 травня.

У пояснювальній записці наголошується, що прийняття документу дозволить привести закон "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії" у відповідність до прийнятих законів у частині порядку, етапів та процедур видачі документів дозвільного характеру на здійснення діяльності у сфері використання ядерної енергії.

Зазначається, що такі процедури у даній сфері мають свою безумовну специфіку, що визначає потребу у її врахуванні. Ця специфіка базується на вимогах міжнародних документів, що встановлюють вимоги до безпеки діяльності у сфері використання ядерної енергії, а саме міжнародних конвенціях, до яких Україна приєдналась в установленому порядку, документи МАГАТЕ, членом якого є Україна.

Законопроектом передбачається закріпити на рівні закону:

  • порядок видачі дозволів на перевезення радіоактивних матеріалів, сертифікатів у разі перевезень цих матеріалів, окремих дозволів на виконання певних видів робіт чи операцій;
  • перелік та вимоги до документів, необхідних для отримання документів дозвільного характеру;
  • платність надання документів дозвільного характеру;
  • граничний строк надання документів дозвільного характеру;
  • перелік підстав для відмови у наданні документів дозвільного характеру.

Також вказано, що з метою приведення закону "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії" у відповідність до закону "Про стандартизацію" з тексту першого було вилучено норму щодо стандартів.

Нагадаємо, раніше парламент відправив на повторне перше читання в комітет законопроект №7471 "Про внесення змін до деяких законів України щодо безпеки використання ядерної енергії".