ua en ru

Кабмін пропонує ВР спростити встановлення меж прибережних захисних смуг водних об'єктів

У Верховній Раді України (ВР) зареєстровані урядові зміни до Земельного і Водного кодексів України, котрі передбачають запровадження можливості встановлення меж прибережних захисних смуг водних об'єктів без розроблення окремих проектів землеустрою.

Так, проектом акта (№ 8693 від 16.06.2011 р.) передбачається внести зміни до статті 60 Земельного кодексу України та статті 88 Водного кодексу України для запровадження можливості встановлення меж прибережних захисних смуг водних об'єктів без розроблення окремих проектів землеустрою (окрім морів, морських заток та лиманів), що потребує додаткових коштів і часу, ускладнює процедуру та створює проблеми із забезпеченням дотримання обмеженого режиму господарської діяльності на відповідних територіях.
передбачається, що у межах населених пунктів прибережні захисні смуги водних об'єктів встановлюватимуться за містобудівною документацією з визначенням їх меж відносно пунктів державної геодезичної мережі.

Межі прибережних захисних смуг річок, струмків та потічків, озер, водосховищ, ставків та інших водойм за межами населених пунктів відповідно до статті 60 Земельного кодексу України та статті 88 Водного кодексу України зазначатимуться в документації із землеустрою (зокрема у проектах землеустрою щодо відведення земельних ділянок, які згідно зі статтею 50 закону України "Про землеустрій" розробляються у разі надання, передачі, вилучення (викупу), відчуження земельних ділянок), кадастрових планах земельних ділянок, а також у містобудівній документації.

На думку авторів, вищенаведене дасть змогу забезпечити дотримання обмеженого режиму господарської діяльності на відповідних територіях без розроблення окремих проектів землеустрою щодо встановлення меж прибережних захисних смуг. "Це дозволить заощадити значні ресурси, з огляду на велику кількість відповідних водних об'єктів (річок - більше 63 тис., водосховищ - понад 1120 тис., ставків - близько 40 тис. та ін.), а також беручи до уваги те, що внаслідок природних процесів переробки берегів та зміни русел, було б необхідно постійно вносити корективи у такі окремі проекти землеустрою".