ua en ru

Кабмін пропонує ВР передбачити процедуру визначення статусу особи без громадянства

Кабмін пропонує ВР передбачити процедуру визначення статусу особи без громадянства Фото: Раді пропонують передбачити процедуру визначення статусу особи без громадянства

У Раді зареєстрований відповідний законопроект

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді України передбачити процедуру визначення статусу особи без громадянства. Відповідний законопроект №5385 "Про внесення змін до закону "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо процедури визначення статусу особи без громадянства)" був зареєстрований у ВР 10 листопада.

"Метою проекту є створення процедури визначення статусу особи без громадянства, що в подальшому дозволить таким особам законно перебувати на території України, отримати посвідку на проживання, а при проживанні на території України в зазначеному статусі понад 3 роки - отримати дозвіл на імміграцію", - сказано в пояснювальній записці.

Пропонується встановити, що будь-яка особа, що перебуває на території України, має право пройти процедуру визначення статусу особи без громадянства, не дивлячись на законність або незаконність його перебування.

Заява про отримання відповідного статусу подається в Державну міграційну службу повнолітнім дієздатним особою. При цьому за неповнолітніх і недієздатних осіб заяву подають їх законні представники.

Планується передбачити, що рішення про надання статусу особи без громадянства приймається в термін до 6 місяців з дати подачі заяви. Протягом строку розгляду заяви особа вважається такою, що тимчасово на законних підставах перебуває на території України.

Рішення про відмову в наданні статусу приймається у разі, якщо заявник є громадянином України або будь-якої іншої держави; якщо заявник має підстави для визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту; у разі загрози національній безпеці.

Нагадаємо, адвокат Ілля Новіков, який захищав нардепа Надію Савченко, розповів, що буде просити українське громадянство.