ua en ru

Кабмін пропонує ВР відмінити закон про держрегулювання виробництва і реалізації цукру

Кабмін пропонує ВР відмінити закон про держрегулювання виробництва і реалізації цукру Фото: Кабмін України

Чинний закон за період з дати його прийняття зазнав ряд змін і втратив свою комплексність

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді прийняти законопроект №4172 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру". Відповідний документ був зареєстрований в парламенті 29 лютого 2016 року.

Так, вказаний проект закону розроблено з метою відміни закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" як такого, що не виконав поставлених завдань, не сприяє сталому функціонуванню бурякоцукрової галузі на ринкових засадах та не забезпечує подальшого розвитку галузі, та закону "Про внесення зміни до статті 5 Закону України "Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції", яким відповідно до закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" передбачена норма щодо обов'язкових мінімальних цін на реалізацію (продаж) цукрових буряків для виробництва цукру квоти "А" і цукру квоти "А".

Автори законопроекту підкреслюють, що чинний закон за період з дати його прийняття зазнав ряд змін, доповнень та виключень і втратив свою комплексність.

Крім того, статтею 6 цього закону передбачено щорічне встановлення Кабміном мінімальних цін на цукрові буряки, які поставляються для виробництва цукру квоти "А", а також мінімальних цін на цукор квоти "А". Вказана норма є адміністративним, а не ринковим регулятором цін, та повинна була забезпечити недопущення зниження ціни на дану продукцію з метою забезпечення беззбитковості виробництва.

В пояснювальній записці зазначається, що фактично державою для регулювання ринку цукру використовуються не стільки економічні, скільки адміністративні методи. Економічними наслідками впливу цього закону стало гальмування вирощування цукрових буряків та роботи цукрових заводів, які не можуть реалізувати цукор, коли ринкова ціна стає нижчою за мінімальну, а також деформація ринку, викликана переробкою за давальницькою схемою, надмірна кількість операторів та посередників, що займаються торгівлею цукром.

Нагадаємо, наприкінці лютого уряд затвердив відповідний законопроект про дерегуляцію цукрової галузі.

Кабінет міністрів України на засіданні уряду схвалив проект постанови "Про державне регулювання виробництва цукру та цукрових буряків у період з 1 вересня 2016 до 1 вересня 2017 року".