ua en ru

Кабмін пропонує ВР звільнити від призову українців-робітників міжнародних організацій

Кабмін пропонує ВР звільнити від призову українців-робітників міжнародних організацій Фото: парламент (РБК-Україна)

Проектом пропонується імунітет на час мобілізації для українців, що працюють у МО

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді законопроект №9046 "Про внесення зміни до статті 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" щодо звільнення від призову на військову службу під час мобілізації громадян України, які працюють в міжнародних організаціях". Проект був внесений у ВР 5 вересня 2018 року.

У пояснювальній записці наголошується, що з початком проведення антитерористичної операції на сході постало питання виконання зобов’язань щодо звільнення громадян України, які працюють у міжнародних організаціях, членом яких є Україна, та їх представництвах на території України, від виконання військового обов’язку на час їх перебування у трудових відносинах з цими організаціями.

Тож проектом пропонується закріпити у національному законодавстві імунітет, передбачений міжнародними договорами для персоналу міжнародних організацій, шляхом надання тимчасової відстрочки від призову громадянам України, які працюють в міжнародних організаціях, членом яких є Україна, та їх представництвах на території України, для уникнення перерви в провадженні діяльності цими організаціями.

Додамо, 6 вересня проект закону було направлено комітету для розгляду.

Нагадаємо, у травні Рада прийняла за основу проект щодо посередництва у працевлаштуванні за кордоном, проте у вересні нардепи повернули його на повторне друге читання.

Як писало РБК-Україна, парламент ратифікував угоди щодо працевлаштування членів сімей дипломатів з Германією, Швейцарією та Португалією.