ua en ru

Кабмін пропонує встановити для фізосіб-підприємців "єдиний податок" на рівні від 200 до 600 грн/місяць

Кабінет міністрів України пропонує встановити на рівні від 200 до 600 грн/місяць ставку податку за спрощеною системою оподаткування для фізичних осіб-підприємців в населених пунктах чисельністю більше 150 тис. людей; від 20 до 200 грн/міс. - на території інших населених пунктів. Відповідні норми містяться у проекті Податкового кодексу, оприлюдненому на сайті Дзеркала тижня.

Для фізичних осіб, які провадять діяльність у сфері інформатизації ставка податку встановлюється у розмірі 1200 грн/міс.

Платниками податків за спрощеною системою оподаткування є фізособи-підприємці, у штаті яких перебуває не більше двох осіб (включно із членами сімей) та обсяг доходу яких не перевищує 300 тис. грн (щороку індексується на рівень інфляції).

Спрощена система оподаткування не поширюється на фізосіб-підприємців, які здійснюють:

- діяльність з організації азартних ігор;

- виробництво та роздрібний продаж підакцизних товарів (крім діяльності фізичних осіб, пов'язаної з роздрібним продажем пива та столових вин);

- виробництво та роздрібний продаж пально-мастильних матеріалів;

- фінансову діяльність;

- операції з нерухомим майном;

- зовнішньоекономічну діяльність, крім експорту програмного забезпечення;

- діяльність з надання послуг пошти та зв'язку;

- діяльність у сфері права;

- діяльність у сфері бухгалтерського обліку та аудиту;

- рекламну діяльність;

- підбір та забезпечення персоналом;

- діяльність з перепродажу предметів мистецтва, колекціонування та антикваріату, діяльність з організації торгів (аукціонів) виробами мистецтва, предметами колекціонування або антикваріату;

- роздрібну торгівлю уживаними товарами, товарами "секонд-хенд";

- роздрібну торгівлю через мережу Інтернет;

та інші.

До складу "спрощенців" потрапили таксисти та водії вантажівок. Вони мають право застосовувати спрощену систему оподаткування до 1 січня 2012 року.