ua en ru

Кабмін пропонує Раді засекретити "технологічну інформацію"

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України ввести поняття "технологічна інформація" та обмежити доступ до такої інформації.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України ввести поняття "технологічна інформація" та обмежити доступ до такої інформації. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 5073 "Про внесення змін до Закону України "Про інформацію" (щодо технологічної інформації)", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Так, законопроект пропонує доповнити статтю 10 закону України "Про інформацію" новим видом інформації - "технологічна інформація", для якої буде визначено її правовий режим та норму щодо необхідності її захисту відповідно до законодавства.

"Технологічна інформація - документовані відомості про склад, кількісні та якісні показники, особливості технологічних процесів, які застосовуються для керування об'єктами виробничого та невиробничого призначення у різних галузях господарства протягом їх життєвого циклу, а також дані автоматизованих систем керування цими об'єктами та систем керування технологічними процесами виробництв на об'єктах", - йдеться у законопроекті.

Також пропонується доповнити закон "Про інформацію" статтею 19-1, згідно з якою правовий режим технологічної інформації визначається законодавством у відповідних галузях господарства та міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Як зазначається у проекті закону, технологічна інформація об'єктів життєзабезпечення, транспортної, інформаційної та/або телекомунікаційної інфраструктури, техногенно та екологічно небезпечних об'єктів несе підвищену небезпеку для обороноздатності держави, екологічного стану довкілля, економічної, політичної, соціальної стабільності суспільних відносин або здійснення діяльності суб'єктів господарювання, підлягає захисту згідно із законодавством.

Технологічна інформація окремих об'єктів (груп чи типів об'єктів) може бути віднесена у порядку, передбаченому законом, до інформації з обмеженим доступом.

"В подальшому прийняття закону стане підставою для внесення змін до нормативно-правових актів у сфері захисту інформації, якими буде встановлено загальні вимоги щодо захисту зазначеної інформації", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, 27 березня 2014 р. народні депутати ухвалили закон про доступ до інформації для службового користування. Цей закон створює прозорі умови для доступу ЗМІ до інформації, яка має гриф "для службового користування" та зобов'язує органи державної влади публікувати всі свої рішення.