ua en ru

Кабмін пропонує Раді вивести підрозділи криптографічного захисту інформації зі складу РСО

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України вивести підрозділи криптографічного захисту інформації зі складу режимно-секретних органів (РСО).

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України вивести підрозділи криптографічного захисту інформації зі складу режимно-секретних органів (РСО). Про це йдеться в урядовому законопроекті № 5130 "Про внесення зміни до статті 21 закону України "Про державну таємницю" (щодо режимно-секретних органів)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Даний законопроект пропонує внести зміни до частини третьої статті 21 "Про державну таємницю", виключивши підрозділи криптографічного захисту інформації зі складу режимно-секретних органів.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, згідно з законом № 1169-VII "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення проведення мобілізації" підпунктом другим пункту чотири частини першої якого вносяться зміни до закону України "Про державну таємницю", який був ухвалений Верховною Радою України 27 березня 2014 р., "до складу режимно-секретного органу входять підрозділи режиму, криптографічного, технічного захисту інформації, секретного діловодства та інші підрозділи, що безпосередньо забезпечують охорону державної таємниці, залежно від специфіки діяльності державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації".

Проте, згідно зі статтею 18 закону України "Про державну таємницю" визначено основні організаційно-правові заходи щодо охорони державної таємниці, серед яких поряд з режимом секретності визначені окремо технічний та криптографічний захист секретної інформації.

"Це встановлює їх однаковими за важливістю і статусом, але різними за характером виконуваних робіт. Тому вони визначені як окремі заходи, що впроваджуються з метою охорони державної таємниці", - йдеться у пояснювальній записці.

Тому, як зазначається, включення підрозділів криптографічного захисту інформації до складу режимно-секретного органу призведе до того, що фактично на режимно-секретні органи будуть додатково покладені не визначені законодавством про охорону державної таємниці функції і безпідставно значно розшириться коло осіб, які матимуть доступ до державних шифрів.

"Прийняття проекту закону дозволить забезпечити належну реалізацію заходів криптографічного і технічного захисту секретної інформації в державних органах влади, на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності згідно чинного законодавства", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Нагадаємо, 30 березень 2014 р. виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав закон № 1169-VII "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо забезпечення проведення мобілізації".