ua en ru

Кабмін пропонує Раді встановити штрафи за порушення правил використання держпрапора

Кабмін пропонує Раді встановити штрафи за порушення правил використання держпрапора Фото: Кабмін

Законом забороняється використання українського прапору в рекламі

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді встановити адміністративний штраф за порушення правил використання державного прапора. Відповідний проект закону №3334 був зареєстрований в Раді 16 жовтня.

Документом вказується, що державний прапор складається з двох рівних частин: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору.

Передбачається, що у разі його встановлення чи підняття одночасно з прапорами іноземних держав, він розміщується зліва або в центрі. Якщо український прапор розташовується зліва від прапорів іноземних держав, то наступні за ним прапори розташовуються в алфавітному порядку, згідно з українськими назвами держав, починаючи від українського прапора.

Крім того, забороняється використання зображення українського прапора чи його імітація в рекламі.

Законом також передбачається присяга на вірність Україні і прапору, яку учні загальноосвітніх установ приносять протягом навчального року, а Президент і чиновники - в день Державного прапора.

У разі порушення використання держпрапору пропонується карати адміністративним штрафом від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходу громадян (один такий мінімум - 17 гривень).

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що Кабмін підготував і планує внести до ВРУ проект закону про національний прапор. Він пояснив, що уряд пропонує парламенту прийняти закон, який також передбачає введення присяги на вірність державному прапору України.