ua en ru

Кабмін пропонує Раді зрівняти батьків у праві на неповний робочий день

Кабмін пропонує Раді зрівняти батьків у праві на неповний робочий день Фото: Кабмін (РБК-Україна)

Відповідний проект закону був внесений у Раду 5 вересня

Кабінет міністрів пропонує Верховній раді прийняти законопроект №9045 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання додаткових гарантій, пов'язаних із поєднанням сімейних і трудових обов'язків". Документ був зареєстрований у парламенті 5 вересня 2018 року.

У пояснювальній записці наголошується, що стаття 17 закону "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків" регламентує, що роботодавець зобов’язаний створювати умови праці, які дозволяли б жінкам і чоловікам вести трудову діяльність на рівній основі.

"Разом з тим у деяких випадках переважне право на пільги та гарантії, пов’язані з поєднанням сімейних і трудових обов’язків, надається саме жінці, що потребує законодавчого врегулювання", - зазначається у записці.

Так, документом пропонується забезпечення рівних умов і можливостей для реалізації батьками своїх обов’язків щодо виховання дітей і догляду за ними (зокрема, в частині поширення на батька права на встановлення за його бажанням в обов’язковому порядку режиму роботи на умовах неповного робочого часу та на скорочену тривалість робочого часу), обмеження щодо залучення працівників, які мають малолітніх дітей або дітей з інвалідністю, до нічних і надурочних робіт, встановлення випробування при прийнятті на роботу, направлення у відрядження тощо.

Нагадаємо, у кінця серпня Кабінет міністрів підтримав відповідний проект закону, яким передбачається урівняння батьків у праві на неповний робочий день.

Як писало РБК-Україна, в Україні розміри аліментів підвищені до прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Додамо, набув чинності закон про зміну порядку вивезення дітей за кордон.