ua en ru

Кабмін пропонує Раді скоротити перелік одержувачів обов'язкового примірника видань з 13 до 3 установ

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України скоротити перелік одержувачів обов'язкового примірника видання з 13 до 3 установ.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України скоротити перелік одержувачів обов'язкового примірника видання з 13 до 3 установ. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 5039 "Про внесення змін до деяких законів України щодо доставляння обов'язкового примірника документів", текст якого розміщений на сайті парламенту.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що згідно з діючою редакцією закону України "Про обов'язковий примірник документів", обов'язковий безоплатний примірник всіх видань доставляється видавцем до 13 різних органів та установ, зокрема: Книжковій палаті України, національним, у тому числі спеціалізованим, всеукраїнським бібліотекам, Верховній Раді України, Президентові України, Кабінетові міністрів України, органам виконавчої влади у галузі інформації, на які покладена функція державної реєстрації засобів масової інформації та ведення Державного реєстру видавців, виготівників і розповсюджувачів видавничої продукції.

"Для багатьох видавців безоплатне передавання 13 примірників видань є важким тягарем, особливо у випадку малотиражних і дорогих видань", - зазначається у пояснювальній записці.

Тому Кабмін пропонує Раді скоротити перелік органів та установ, щодо яких діє система доставляння обов'язкового примірника документів, до 3 установ: Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського, Національної парламентської бібліотеки України, Державної наукової установи "Книжкова палата України імені Івана Федорова".

"Прийняття та реалізація закону дозволить в повному обсязі забезпечити повноту комплектування всіма виданнями, що вийшли в Україні, фондів Державного архіву друку і формування на базі Книжкової палати України депозитарію електронних копій періодичних видань України, а також створить сприятливі умови для здійснення господарської діяльності у видавничій сфері", - йдеться у пояснювальній записці до документа.