ua en ru

Кабмін пропонує Раді ввести громадський контроль за використанням меліорованих земель

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді Україні запровадити громадський контроль за станом експлуатації меліоративних систем і використанням меліорованих земель.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді Україні запровадити громадський контроль за станом експлуатації меліоративних систем і використанням меліорованих земель. Про це йдеться в урядовому проекті закону № 5152 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання меліорованих земель та меліоративних систем", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Проект закону пропонує внести зміни до закону України "Про меліорацію земель", давши нові визначення поняттям: меліорація земель, меліоративні заходи, меліоровані землі, меліоративна система, міжгосподарська та внутрішньогосподарська меліоративна мережа, інженерна інфраструктура меліоративної системи та ін.

Також проект закону передбачає запровадження на ряду з державним контролем за станом експлуатації меліоративних систем і використанням меліорованих земель громадський контроль, який здійснюється в порядку, визначеному законодавством України.

Законопроект передбачає, що право власності на меліоративні системи, їх інженерну інфраструктуру та окремо розташовані гідротехнічні споруди (меліоративну мережу з гідротехнічними спорудами і насосними станціями, захисні дамби, спостережну мережу, дороги і споруди на них) може належати державі, територіальним громадам сіл, селищ і міст, юридичним особам та громадянам з урахуванням обмежень, передбачених законами України.

Як зазначається, управління меліоративними системами, що перебувають у держвласності, здійснює Кабінет міністрів України і центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, через підприємства, установи та організації.

У той же час, проект закону пропонує виключити з повноважень Кабінету міністрів України затвердження переліку загальнодержавних меліоративних систем та затвердження проектів будівництва (реконструкції) загальнодержавних меліоративних систем та окремих об'єктів інженерної інфраструктури.

Проте за урядом залишається визначення порядку розроблення та погодження загальнодержавних, міждержавних і місцевих програм меліорації земель, проведення інвентаризації та паспортизації державних меліоративних систем.

Проект закону також передбачає, що Кабмін встановлює порядок списання державних меліоративних систем, об'єктів їх інженерної інфраструктури та окремо розташованих гідротехнічних споруд.

Також згідно із законопроектом, користувачі та власники меліорованих земель зобов'язані мати фахову вищу освіту у сфері меліорації земель, сільського та лісового господарства, досвід роботи у сільськогосподарському, лісогосподарському виробництві або відповідне кадрове забезпечення чи договори на надання послуг з експлуатації меліоративних систем; дотримуватись організаційних, екологічних і технологічних правил і положень, які сприяють раціональному використанню земель і вод. Користувачі та власники меліорованих земель несуть відповідальність за стан їх використання та моніторинг навколишнього природного середовища в зоні впливу.

"Особи, винні у знищенні об'єктів інженерної інфраструктури меліоративних систем; недотриманні встановлених Кабінетом міністрів України нормативів оптимального співвідношення культур у сівозмінах в різних природно-сільськогосподарських регіонах, а також порушенні встановленого порядку ведення книги історії полів - несуть відповідальність згідно із законами України", - йдеться у законопроекті.

Крім того, згідно з проектом закону, забороняється фінансувати витрат на здійснюється проектування меліоративних систем за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. За рахунок коштів державного бюджету фінансуються лише витрати на будівництво і експлуатацію державних меліоративних систем, а місцеві бюджети фінансують витрати на експлуатацію меліоративних систем, які перебувають у комунальній власності. Фінансування ж витрат на експлуатацію меліоративних систем індивідуального користування здійснюється за рахунок суб'єктів господарювання.

На думку авторів законопроекту, прийняття цього документу сприятиме реалізації державної політики щодо розвитку меліорації земель, збереження та ефективного використання меліоративних систем, створенню результативного механізму для припинення порушень законодавства у сфері меліорації земель та усунення їх негативних наслідків.