ua en ru

Кабмін пропонує Раді дозволити жінкам працювати у шахті

Кабмін пропонує Раді дозволити жінкам працювати у шахті Фото: Кабінет міністрів (РБК-Україна)

Прийняття законопроекту сприятиме приведенню законодавства України у відповідність із законодавством ЄС

Кабінет міністрів України пропонує парламенту прийняти законопроект №8406 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України". Відповідний проект закону був зареєстрований у Верховній раді 24 травня 2018 року.

Зокрема, проектом пропонується виключити з Кодексу законів про працю України статтю 174 "Роботи, на яких забороняється застосування праці жінок", відповідно до якої забороняється застосування праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, а також на підземних роботах, крім деяких підземних робіт (нефізичних робіт або робіт по санітарному та побутовому обслуговуванню).

Крім того, аналогічну норму пропонується вилучити із статті 10 закону "Про охорону праці", однак у статті залишається норма, яка передбачає, що праця вагітних жінок і жінок, які мають неповнолітню дитину, регулюється законодавством.

"Прийняття проекту акту сприятиме приведенню законодавства України у відповідність із законодавством ЄС та реалізації сучасної політики держави, спрямованої на розширення можливостей для жінок, у тому числі в сфері економіки та зайнятості", - зазначається у пояснювальній записці.

Нагадаємо, в НАТО готові до активізації співпраці з Україною у питаннях впровадження гендерної рівності, зокрема, в силових структурах.