ua en ru

Кабмін пропонує Раді дозволити МЗС реєструвати паспорти домашніх робітників дипломатів, що працюють в Україні

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України надати право Міністерству закордонних справ України здійснювати реєстрацію паспортів приватних домашніх робітників співробітників іноземних дипломатичних представництв в Україні.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України надати право Міністерству закордонних справ України здійснювати реєстрацію паспортів приватних домашніх робітників співробітників іноземних дипломатичних представництв в Україні. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 5095 "Про внесення змін до статті 16 закону України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (щодо дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав в Україні)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує доповнити частину 5 статті 16 закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", - положенням, згідно з яким МЗС України та його представництвах реєструються паспортні документи " приватних домашніх робітників членів дипломатичного персоналу, консульських посадових осіб, адміністративно-технічного та обслуговуючого персоналу дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав, посадових осіб міжнародних організацій, які прибули в Україну в службових справах, працівників представництв таких організацій в Україні, працівників представництв держав при міжнародних організаціях, що мають штаб-квартиру в Україні; в також осіб, що працюють за трудовим договором у дипломатичних представництвах і консульських установах іноземних держав, міжнародних організаціях та їх представництвах, представництвах держав при міжнародних організаціях, що мають штаб-квартиру в Україні".

Згідно з пояснювальною запискою, ухвалення даного законопроекті врегулює правовий статус перебування в Україні приватних домашніх робітників співробітників дипломатичних та осіб, що працюють за трудовим договором та не входять до складу персоналу дипломатичних представництв і консульських установ іноземних держав.

Нагадаємо, 29 серпня 2014 р. МЗС РФ заявив, що в Києві були затримані співробітники охорони посольства Російської Федерації в Україні, включаючи особистого охоронця посла.