ua en ru

У Раді зареєстровано відповідний законопроект

У Раді зареєстровано відповідний законопроект Фото: Кабмін пропонує ВР прийняти законопроект про установу бізнес-омбудсмена

Кабмін пропонує Раді прийняти законопроект про установу бізнес-омбудсмена

Кабінет міністрів України вніс в Верховну Раду законопроект №4229 "Про Установу бізнес-омбудсмена". Документ було зареєстровано 24 березня 2016 року.

Зазначається, що метою розробки проекту акта є запровадження на законодавчому рівні в Україні інституту бізнес-омбудсмена в якості посередника, незалежної, третьої особи, що сприяє суб’єктам підприємництва у захисті їх права на підприємницьку діяльність.

Так, проектом акта визначаються правові засади створення та організації діяльності Установи бізнес-омбудсмена, напрями її діяльності, а також принципи її взаємовідносин з державою, державними органами, органами місцевого самоврядування, суб’єктами господарювання, що перебувають у сфері їх управління, а також суб’єктами підприємництва.


Зокрема, встановлюється, що установа бізнес-омбудсмена – недержавна неприбуткова організація, яка має статус юридичної особи, створена відповідно до спеціального закону, діяльність та завдання якої регулюються її установчим документом (статутом).

Передбачається, що неправомірна відмова в наданні інформації, несвоєчасне або неповне надання інформації, надання інформації, що не відповідає дійсності, у відповідь на запит установи тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нагадаємо, більше половини скарг підприємців України бізнес-омбудсмену в 2015 році стосувалися діяльності Державної фіскальної служби України, включаючи Державну податкову інспекцію і митну службу України.