ua en ru

Кабмін пропонує Раді передбачити території промвикористання у зоні відчуження

Кабмін пропонує Раді передбачити території промвикористання у зоні відчуження Фото: Кабмін (РБК-Україна)

Відповідний законопроект був зареєстрований у Раді 13 квітня

Кабінет міністрів України пропонує парламенту передбачити створення територій спеціального промислового використання у зоні відчуження. Про це свідчить законопроект №8268 "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення території спеціального промислового використання", опублікований на сайті Ради 13 квітня.

"У межах зони відчуження і зони безумовного (обов’язкового) відселення виділяється територія спеціального промислового використання, на якій розташовані об’єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами і відпрацьованим ядерним паливом, та інфраструктура, що забезпечує діяльність зазначених об’єктів", - сказано у тексті законопроекту.

Документом пропонується передбачити, що така територія визначена для створення та функціонування об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами та відпрацьованим ядерним паливом, зокрема, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

"На території спеціального промислового використання розміщуються об’єкти з переробки радіоактивних відходів (крім установок, що включені до технологічного циклу ядерної установки, або сховища для захоронення радіоактивних відходів), сховища, призначені для зберігання відпрацьованого ядерного палива або високоактивних радіоактивних відходів з проектним строком зберігання понад 30 років (крім установок, що включені до технологічного циклу ядерної установки), сховища, призначені для захоронення відпрацьованого ядерного палива або радіоактивних відходів", - уточнюється у законопроекті.

У пояснювальній записці підкреслюється, що значна частина зони відчуження має високі рівні забруднення альфа-випромінюючими ізотопами плутонію з великими періодами напіврозпаду (тисячі років), а це виключає можливість проживання населення на даних територіях. Однак вони можуть використовуватись для створення об’єктів інфраструктури поводження з РАВ.

Нагадаємо, у січні Чорнобильська атомна електростанція (АЕС) отримала сертифікат Державної архітектурно-будівельної інспекції України, який засвідчує відповідність проектної документації і готовність до експлуатації нового конфайнмента.