ua en ru

Кабмін пропонує Раді залишати доходи, зібрані на території Криму, у бюджеті автономії

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України залишати доходи, зібрані на території Криму, у місцевому бюджеті АР Крим, і таким чином надати Криму більше фінансової самостійності.

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді України залишати доходи, зібрані на території Криму, у місцевому бюджеті АР Крим, і таким чином надати Криму більше фінансової самостійності. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 4591 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо підвищення фінансової самостійності АР Крим та м. Севастополь", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує виключити доходи бюджету, що сплачуються на території АК Крим, та м. Севастополя з переліку джерел формування загального та спеціального фонду державного бюджету України.

Таким чином документ передбачає зарахування в повному обсязі до бюджету Автономної Республіки Крим усіх доходів, які сплачуються (перераховуються) на території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Також владі автономії надається право визначати видатки та кредитування бюджету в межах надходжень без застосування механізму вирівнювання, тобто без втручання держави в процес формування бюджетів Автономної Республіки Крим та м. Севастополя.

Розподілу міжбюджетних трансфертів між бюджетом Автономної Республіки Крим, міським бюджетом м. Севастополя та відповідними місцевими бюджетами пропонується здійснювати у порядку, затвердженому Радою міністрів Автономної Республіки Крим.

Нагадаємо, згідно з діючим Бюджетним кодексом України, до доходів Автономній Республіці Крим зараховується 75% загального обсягу прибуткового податку з громадян, що справляється на території автономії, та 100% загального обсягу прибуткового податку з громадян, що справляється на території цих міст зараховується до бюджету м. Севастополя.

Крім того, для забезпечення реалізації спільних соціально-економічних програм доходи бюджету АР Крим, які враховуються при визначенні обсягів міжбюджетних трансфертів, формуються за рахунок: 25 % прибуткового податку з громадян, що справляється на відповідній території; 25 % плати за землю, що справляється на території Криму; плати за ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності та сертифікати, що видаються Радою міністрів Автономної Республіки Крим тощо.

"Запропоновані зміни сприятимуть розширенню повноважень Автономної Республіки Крим та м. Севастополя у сфері фінансово-бюджетної політики та підвищенню їх самодостатності і фінансової автономії", - йдеться в пояснювальній записці до документу.