ua en ru

Кабмін пропонує при покупці дорогих речей застосовувати 10%-у ставку податку на багатство

В Україні при покупці дорогих речей: виробів з дорогоцінних металів і каменів, годинників, мобільних телефонів, предметів мистецтва та колекціонування вартістю понад 50 МЗ (54,7 тис грн), хутра - 40 МЗ (43,8 тис. грн), зброї - 20 МЗ (21,9 тис. грн) застосовуватиметься ставка податку на багатство в розмірі 10% (плюс ПДВ при імпорті). Про це йдеться в законопроекті "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо оподаткування багатства і предметів розкоші", підтриманий урядом, копія якого виявилася в розпорядженні видання "Комерсант-Україна".

Варто зазначити, у віце-прем'єра-міністра соцполітики Сергія Тігіпка ця планка була нижчою - 2-3 тис. євро, крім того, він пропонував обкладати податком дорогий одяг і взуття. Мінфін взагалі ігнорував ці групи товарів.

"Будуть купувати, наприклад, в Україні підроблені китайські годинники Patek Philippe, при вивезенні їх декларувати, а назад ввозити вже справжні", - вважає Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко. Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован впевнений: якщо уряд справді хоче поширити оподаткування на дорогі речі, необхідно включити їх в підакцизні товари або ввести збільшений ПДВ, що сплачується на кордоні автоматично. Однак поки запропоновано платити податок на розкіш протягом місяця після ввезення товару.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що додаткові надходження до держбюджету від введення податку на багатство можуть скласти 500 млн грн на рік.