ua en ru

Кабмін пропонує передати право оформлення міжнародних поштових відправлень виключно "Укрпошті"

Кабінет міністрів України пропонує передати право митного оформлення товарів, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях, виключно "Укрпошті".

Кабінет міністрів України пропонує передати право митного оформлення товарів, що пересилаються в міжнародних поштових відправленнях, виключно "Укрпошті". Про це йдеться в законопроекті № 3896 "Про внесення зміни до статті 233 Митного кодексу України" щодо міжнародних поштових відправлень", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Так, законопроект вносить зміни до статті 233 Митного кодексу України, згідно з якими "митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях, здійснюються в місцях міжнародного поштового обміну національного оператора поштового зв'язку, які визначаються національним оператором за погодженням з центральним органом виконавчої влади" ("Укрпошта").

Як зазначають автори законопроекту у пояснювальній записці до законопроекту, товари та інші предмети, які переміщуються в міжнародних поштових відправленнях юридичних та фізичних осіб (крім особистих листів громадян), підлягають декларуванню митним органам у встановленому порядку. Для декларування товарів, які переміщуються в міжнародних поштових відправленнях, використовуються уніфіковані міжнародні бланки встановлених форм згідно з положеннями Актів Всесвітнього поштового союзу (ВПС).

Уряд зазначає, що приватні оператори не підпадають під дію Актів ВПС, але можуть бути визначені як експрес-перевізники і згідно з Митним кодексом України (частина третя статті 233). Разом з тим національний оператор ("Укрпошта") забезпечує надання на всій території України універсальних послуг поштового зв'язку та виконує зобов'язання, що випливають із Актів ВПС.

"Значна кількість звернень, що надходять останнім часом від приватних операторів поштового зв'язку з питань визначення ММПО, викликає сумнів щодо правомірності їх діяльності в частині міжнародного поштового обміну. Це може призвести до проблем на державному рівні, а саме: неможливості ідентифікації оператора, що відправляє пошту, та проведення взаєморозрахунків з зарубіжними поштовими операторами за доставку міжнародних відправлень, а також можливості уникнення ними сплати митних платежів та оплати за послуги авіакомпаній згідно із правилами ВПЗ. Така ситуація не сприятиме позитивному іміджу "Укрпошту" як призначеному оператору, так і Україні, як державі в цілому", - йдеться у пояснювальній записці.

Тому новий урядовий законопроект пропонує здійснювати митний контроль і митне оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України в міжнародних поштових відправленнях у відділеннях "Укрпошти".

"Укрпошта" в повній мірі забезпечують належне та якісне виконання функцій поштового оператора на території України та обробку міжнародних поштових відправлень", - вважають в уряді.