ua en ru

Кабмін пропонує відкласти до 2016 р. скасування ПДВ з операцій з зерновими і технічними культурами

Кабмін пропонує відкласти до 1 січня 2016 р. звільнення від оподаткування ПДВ операції з експорту зернових і технічних культур.

Кабінет міністрів України пропонує продовжити до 1 січня 2016 р. звільнення від оподаткування податком на додану вартість операції з експорту зернових та технічних культур. Про це йдеться в урядовому законопроекті № 3863 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обкладення податком на додану вартість деяких операцій із зерновими та технічними культурами", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Законом "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставок окремих податків" передбачено з 1 січня 2014 р. на постійній основі звільнення від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання на митній території України та вивезення в митному режимі експорту зернових та технічних культур.

"Тобто з 1 січня 2014 р. фактично весь експорт зерна і технічних культур, що вироблятиметься в Україні, буде оподатковуватися із застосуванням "0" ставки ПДВ з правом на бюджетне відшкодування, що не сприятиме збереженню ресурсу бюджету", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Кабмін пропонує продовжити таке звільнення від оподаткування до 1 січня 2016 р. На думку авторів законопроекту, його прийняття сприятиме зменшенню ризиків розбалансування державного бюджету України 2014 р.

"Проектом закону України передбачається зберегти особливості оподаткування податком на додану вартість діяльності підприємств, пов'язаних з реалізацією зернових і технічних культур та зменшити ризики розбалансування державного бюджету України. Зазначене можливо досягти шляхом скасування пункту 197.21 статті 197 Податкового кодексу України та продовження до 1 січня 2016 р. дії норми щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання на митній території України та вивезення в митному режимі експорту зернових культур та технічних культур, у редакції яка діє до 1 січня 2014 р.", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Так, уряд пропонує перенести з 1 січня 2014 р. до 1 січня 2016 р. тимчасове звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД.

Также Кабмін пропонує виключити з переліку операцій, що звільнені від оподаткування, операції з постачання на митній території України та вивезення в митному режимі експорту зернових культур товарних позицій 1001 - 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 згідно з УКТ ЗЕД.