ua en ru

Кабмін пропонує не маркувати продукти, якщо в них міститься менше 0,9% ГМО

У Верховній Раді України (ВР) зареєстрований урядовий законопроект № 11299, який пропонує не маркувати продукти харчування, якщо в них міститься менше 0,9% ГМО. Текст законопроекту опубліковано на офіційному сайті ВР.

Відповідно до законопроекту, інформація про продукт повинна містити позначку про наявність у складі харчових продуктів генетично модифікованих організмів (ГМО).

Забороняється оборот харчових продуктів, етикетування яких не відповідає закону і відповідним технічним регламентам. Усі харчові продукти, що знаходяться в обороті в Україні, етикетуються державною мовою та містять у доступній для сприймання споживачем формі інформацію про наявність у харчових продуктах, зареєстрованих у встановленому порядку, генетично модифікованих організмів (ГМО) або складових (інгредієнтів), які були вироблені з зареєстрованих генетично модифікованих організмів, що відображається на етикетці харчового продукту, якщо частка генетично модифікованих організмів у харчовому продукті перевищує 0,9% або меншою часткою ГМО, якщо таке наявність є випадковою або таким, якого технічно можна було уникнути. Порядок маркування харчової продукції, яка містить, складається або отримана з використанням генетично модифікованих організмів, затверджується Кабінетом Міністрів України.