ua en ru

ПР пропонує виключити зі складу ВРЮ секцію з питань призначення суддів та дисциплінарну секцію

ПР пропонує виключити зі складу ВРЮ секцію з питань призначення суддів та дисциплінарну секцію.

Народний депутат від Партії регіонів Володимир Пилипенко пропонує виключити зі складу Вищої ради юстиції (ВРЮ) секцію з питань призначення суддів та дисциплінарну секцію. Про це йдеться в законопроекті № 3862 "Про внесення змін до закону України "Про Вищу раду юстиції" щодо вдосконалення діяльності", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Згідно з законопроектом, нардеп пропонує виключити зі складу ВРУ секцію з питань призначення суддів на посади та звільнення їх з посад та дисциплінарну секцію для здійснення дисциплінарного провадження, розгляду скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності і прийняття рішення про порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності.

Автор законопроекту зазначає, що запропоновані зміни спрямовані на забезпечення оперативного розгляду та вирішення питань, які належать до повноважень Вищої ради юстиції.

"Згідно з частиною першою статті 131 Основного Закону України до відання Вищої ради юстиції належить: 1) внесення подання про призначення суддів на посади або про звільнення їх з посад; 2) прийняття рішення стосовно порушення суддями і прокурорами вимог щодо несумісності; 3) здійснення дисциплінарного провадження стосовно суддів Верховного Суду України і суддів вищих спеціалізованих судів та розгляд скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів апеляційних та місцевих судів, а також прокурорів. Оскільки саме Вища рада юстиції як колегіальний орган наділена вищезазначеними повноваженнями, запропонований проект закону України передбачає зміни у структурі Вищої ради юстиції шляхом вилучення положень, які стосуються утворення секцій у Вищій раді юстиції", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.