ua en ru

Кабмін доручив Мінюсту повідомити Конституційну комісію про ключові напрямки концепції судової реформи

Кабмін доручив Мінюсту повідомити Конституційну комісію про ключові напрямки концепції судової реформи Фото: Кабмін

Пропонується створити єдиний орган для добору суддів

Кабінет Міністрів України доручив Міністерству юстиції довести до відома Конституційної Комісії напрямки концепції змін до Основного закону щодо судової реформи, які уряд схвалив своїм рішенням від 21 жовтня. Про це повідомляє прес-служба уряду.

"Зокрема, передбачено перехід до триланкової системи судів та визначення мережі судів виключно законом. Для усунення політичного впливу на судову систему уряд пропонує утворити єдиний колегіальний орган, відповідальний за добір, кар'єру та відповідальність суддів", - сказано в повідомленні.

Відзначається, що концепція змін передбачає повне перезавантаження суддівського корпусу на прозорих конкурсних засадах. "Особливий акцент - на забезпеченні доступу до суддівської професії молодим фахівцям. Водночас передбачається, що повноваження діючих суддів, які не заявлять про участь у конкурсі, або його не пройдуть, будуть припинені автоматично після початку діяльності нового суду", - роз'яснює відомство.

Міністр юстиції Павло Петренко в свою чергу повідомив, що Мін'юст направить на розгляд Конституційної комісії пропозиції Кабміну щодо судової реформи.

"Уряд доручив Міністерству юстиції сформувати дані пропозиції, які були сьогодні схвалені на засіданні уряду і направити їх до Конституційної комісії при Президентові України та до парламенту", - заявив Петренко. При цьому він також зазначив, що в уряді очікують, що дані пропозиції також будуть схвалені і Венеціанською комісією в ході оцінки попередніх напрацювань змін до Конституції в частині судової реформи, які були запропоновані Конституційною комісією.

Нагадаємо, Кабмін схвалює концепцію судової реформи, яка зараз знаходиться на розгляді Венеціанської комісії.