ua en ru

Кабмін підтримує проект закону Кармазіна, який забороняє приватизацію "Нафтогазу"

Кабмін підтримує проект закону, розроблений народним депутатом Юрієм Кармазіним про реформування нафтогазового комплексу, не наполягаючи на тому, щоб парламент приймав саме урядовий варіант проекту закону. Про це в ході "години питань до уряду" заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Володимир Макуха, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми проаналізували ситуацію, що склалася. Дуже ретельно проаналізували законопроект, який підготував народний депутат Кармазін і вважаємо, що сьогодні прийняття цього законопроекту може бути першим кроком на шляху реалізації реформ в нафтогазовому секторі. Тому Кабінет міністрів підтримує пропозиції пана Кармазіна про прийняття законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою забезпечення реформування нафтогазового комплексу саме в редакції пана Кармазіна ", - сказав Макуха.

Він від мітив, що на сьогоднішній день затягування з даним питанням є вкрай шкідливим для України, оскільки, наприклад, в листі президента Європейського банку вказується, що поки не відбудеться реформування нафтогазового комплексу фінансування пілотних проектів з модернізації української ГТС не буде "сьогодні чинне законодавство не дозволяє здійснити такі кроки (з реформування нафтогазового комплексу) і в нас сьогодні фактично призупинилася реалізація першого пілотного проекту модернізації ГТС ... який передбачав залучення коштів в міжнародних фінансових інститутах.

Відзначимо, законопроект № 9429-1 ініційований Кармазіним, передбачає, що реорганізація держпідприємств, дочірніх підприємств Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна", що здійснюють діяльність з транспортування магістральними та/або розподільними трубопроводами, зберігання в підземних газосховищах, і Національної акціонерної компанії "Нафтогаз Україна" здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України.

Крім того, законопроект передбачає встановлення заборони на приватизацію держпідприємств, дочірніх підприємств "Нафтогаз Україна".

Також, відчуження основних фондів та акцій державних підприємств передача їх з балансу на баланс, в концесію, оренду, лізинг, заставу, управління, до статутного фонду інших юридичних осіб, вчинення інших правочинів, що можуть призвести до відчуження основних фондів та акцій цих підприємств, а також основних фондів та акцій "Нафтогазу", дочірніх та заснованих нею підприємств, забороняється, крім випадків, коли результатом таких дій є: передача основних фондів та акцій таких підприємств виключно державному підприємству або акціонерному товариству, 100% акцій якого перебуває в державній власності України , створення державних підприємств або акціонерних товариств, 100% акцій яких перебуває у державній власності України.

Також в законопроекті уточнюється, що відносно "Нафтогазу" не може бути порушено справу про банкрутство.