ua en ru

Кабмін планує у 2012 р. розробити близько 70 законів та підзаконних актів для гармонізації законодавства з нормами ЄС

Кабінет міністрів протягом 2012 р. планує розробити близько сімдесяти проектів законів та підзаконних нормативних актів з метою гармонізації вітчизняного законодавства з європейським правовим полем. Відповідний план заходів щодо виконання у 2012 р. загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу був ухвалений сьогодні на засіданні Кабінету міністрів, повідомляє прес-служба Мінюсту.

За словам міністра юстиції Олександра Лавриновича, передбачається, що розробка щорічних планів адаптації законодавства України до норм Євросоюзу дозволить забезпечити системність процесу в рамках виконання зобов'язань, які Україна візьме на себе після підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Міністр також повідомив, що план на 2012 р. розроблявся Міністерством юстиції на підставі аналізу пріоритетів Порядку денного асоціації Україна-ЄС та додатків до проекту угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також відповідних пропозицій центральних органів виконавчої влади.

Так, наприклад, в податковій сфері у 2012 р. передбачено внесення змін до митного тарифу України та Податкового кодексу України. Запланована розробка проекту закону щодо удосконалення діяльності акціонерних товариств, а також урядової постанови щодо порядку ведення Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності. Крім того, в у сфері податків, включаючи непрямі, передбачається визначення загальних вимог до безпеки працівників під час використання вибухонебезпечного обладнання, розробка заходів щодо захисту грошових вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця, а також захисту працівників від шкідливого впливу азбесту на робочому місці.

У сфері фінансових послуг планується розробка змін до закону про страхування, до закону України "Про телекомунікації" щодо визначення та проведення аналізу відповідних ринків послуг. Запланована розробка проекту закону України "Про боротьбу з кіберзлочинністю".

Крім того, передбачена розробка низки законів та підзаконних нормативних актів у сферах охорони здоров'я та життя людей, тварин і рослин, довкілля, у сфері енергетики, включаючи ядерну, транспорту, а також технічних правил і стандартів.

При цьому, у постанові Кабміну визначено джерела європейської правової системи, які регулюють правовідносини у відповідних сферах.

Крім того, цією ж постановою Мінюсту доручено забезпечити функціонування загальнодержавної інформаційної мережі з питань права Європейського союзу.

Міністерство юстиції також здійснюватиме аналіз наслідків впровадження в законодавство
України норм, які регулюються правом Євросоюзу

За словами міністра юстиції, передбачається, що реалізація цього комплексу заходів сприятиме виконанню зобов'язань, які Україна візьме на себе після підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Нагадаємо, раніше директор Департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Олег Волошин заявляв, що МЗС сподівається на парафування 30 березня угоди про асоціацію з ЄС.