ua en ru

Уряд планує скоротити строк дії COVID-сертифікатів

Уряд планує скоротити строк дії COVID-сертифікатів Фото: строк дії COVID-сертифікату скоротять з 365 до 270 днів (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кабінет міністрів планує скоротити строк дії COVID-сертифікату після двох доз вакцини з 365 до 270 днів. Сертифікати після бустерної дози почнуть діяти після появи технічної можливості.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на порядок денний засідання уряду 19 січня.

Документом планується оновлення порядок формування та використання сертифіката, що підтверджує вакцинацію від СОVID-19, встановлення строку чинності СОVID-сертифікатів на рівні 270 днів, визначення порядку формування та використання СОVID-сертифікатів на підставі бустерної дози.

"Установити, що сертифікати, що підтверджують вакцинацію від гострої респіраторної хвороби СОVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на підставі медичних записів про вакцинацію від зазначеної хвороби з урахуванням бустерної дози формуються з моменту технічної можливості", - йдеться в документі.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, країни Європейського Союзу почали скорочувати строк чинності СОVID -сертифікатів до 270 днів. Зокрема, це Ліхтеншейн, Німеччина, Литва, Латвія, Австрія, Чехія. Решта держав, виходячи з динаміки, також найближчим часом прийме зазначений строк, який за спостереженнями є клінічно виправданий.

"Отже, для належної взаємодії із довірчою мережею Європейського Союзу та з урахуванням результатів спостережень щодо періоду дієвості вакцин, Україні також доцільно застосувати зазначений строк", - йдеться в документі.

Крім того, в Україні як і в більшості інших країн почалася вакцинація бустерною дозою. Тому є необхідність визначити порядок формування та використання СОVID-сертифікатів на підставі бустерної дози.