ua en ru

Кабмін до 2017 планує дозволити усиновлення дітей ВІЛ-інфікованими, інвалідами та трансгендерами

Кабмін до 2017 планує дозволити усиновлення дітей ВІЛ-інфікованими, інвалідами та трансгендерами Фото: Кабмін планує дозволити трансгендерам всиновлювати дітей

Уряд затвердив план дій з реалізації Національної стратегії в сфері прав людини на період до 2020 року

Кабінет міністрів України планує усунути дискримінаційні заборони щодо усиновлення дітей, зокрема ВІЛ-позитивними людьми, людьми з інвалідністю та трансгендерними людьми. Про це свідчить розпорядження №1393 від 23 листопада 2015 року, опубліковане на урядовому порталі 11 березня 2016 року.

Так, документом уряд затвердив план дій з реалізації Національної стратегії в сфері прав людини на період до 2020 року.

Зокрема, у розділі "Створення ефективної системи запобігання та протидії дискримінації" планується внесення до наказу Міністерства охорони здоров'я від 20 серпня 2008 р. № 479 змін стосовно усунення дискримінаційних заборон щодо усиновлення дітей, зокрема ВІЛ-позитивними людьми, людьми з інвалідністю та трансгендерними людьми до 4 кварталу 2016 року.

Також передбачається утворення робочої групи із залученням міжнародних фахівців для розроблення проекту Порядку здійснення заміни офіційних документів особам, яким встановлено клінічний діагноз "транссексуальність" та підготовки пропозицій щодо внесення відповідних змін до інших нормативних документів до квітня цього року.

Крім того, відповідно до розпорядження, планується внесення змін до переліку захворювань, протипоказань до донорства і форм ризикованої поведінки, додатка 3 до Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів, затвердженого наказом МОЗ від 1 серпня 2005 р. № 385 "Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів", зокрема вилучення пункту 1.3, до кінця 2 кварталу 2016 року.

Таким чином, буде скасовано норму, відповідно до якої донорами не можуть бути ті, у кого характеризують форми ризикованої поведінки. При цьому ризикованою поведінкою вважається надання сексуальних послуг за плату, статеві відносини з малознайомими особами без презерватива, часта зміна статевих партнерів, гомосексуальні відносини, наркоманія.

Однак норма про обов'язкове лабораторному обстеженні донорської крові зберігається.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України планує розробити законопроект про легалізацію одностатевого громадянського партнерства до 2018 року.