ua en ru

Кабмін звільнив від ПДВ послуги з харчування дітей та учнів

Уряд затвердив постанову про порядок надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання податком на додану вартість (ПДВ), повідомляє прес-служба Кабміну.

Відповідно до порядку від обкладення податком на додану вартість звільняються операції з надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах у межах затверджених норм харчування у ваговому вимірі, а для тих учнів, для яких не встановлено норми харчування у вазі продуктів, - у межах визначеної грошової норми.
У дошкільних, загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах харчування окремих категорій дітей, учнів здійснюється за бюджетні кошти, згідно з нормами певних продуктів харчування в грамах.

У загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання за рахунок бюджетних коштів здійснюється харчування учнів, яким згідно із законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» гарантується пільгове харчування.

Також пільгове харчування встановлюється для учнів 1-4 класів, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та учнів з малозабезпечених сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям». За рішенням педагогічної ради навчальний заклад може звільнити від плати за харчування вихованців груп продовженого дня.

У професійно-технічних навчальних закладах організація харчування здійснюється, виходячи з кількості необхідних поживних речовин і калорійності продуктів, що забезпечується шляхом регулювання об'єму готових страв або раціону відповідно до віку учнів та профілю навчання.

Визначено суворі вимоги до тих, хто надає послуги з харчування учнів: вони обов'язково мають бути відображені в угоді з навчальним закладом. Харчування інших учнів здійснюється за власні кошти.