ua en ru

Кабмін визначив датою щорічної індексації пенсій 1 березня

Кабмін визначив датою щорічної індексації пенсій 1 березня Фото: гривня (прес-служба НБУ)

Кабінет міністрів ухвалив постанову "Деякі питання підвищення пенсійних виплат для окремих категорій осіб у 2021 році". Постановою встановлено датою щорічної індексації пенсій 1 березня.

Рішення ухвалене під час засідання уряду 16 вересня.

Як зазначила під час засідання уряду міністр соціальної політики Марина Лазебна, законом питання визначення дати індексації віднесено до компетенції уряду.

"Ми пропонуємо, з 2021 року визначати 1 березня датою індексації пенсій. Ми передбачаємо, що пенсії будуть проіндексовані для більш ніж 9 мільйонів пенсіонерів, але підвищення, як ми вже знаємо по практиці, отримає близько 8 мільйонів пенсіонерів", - сказала вона.

Відзначимо, у 2020 році індексація була проведена 1 травня. За даними Пенсійного фонду України, у травні 2020 року виплати були підвищені для 8,36 млн осіб. Пенсії перераховано із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, у розмірі 1,11. Розмір підвищення в результаті перерахунку не може бути менше 100 гривень.

Нагадаємо, у проекті державного бюджету на 2021 рік передбачені витрати на доплати пенсіонерам старше 75 років. На ці цілі планується витратити 2,4 млрд грн.