ua en ru

Кабмін схвалив законопроект про кримінальну відповідальність за обіцянку неправомірної вигоди

Кабінет міністрів України схвалив законопроект, який передбачає кримінальну відповідальність за обіцянку неправомірної вигоди, а також за прийняття пропозиції чи обіцянки такої вигоди. Про це повідомляє прес-служба міністерства юстиції України.

Згідно з текстом законопроекту, змінами встановлюється кримінальна відповідальність за обіцянку неправомірної вигоди, а також за прийняття пропозиції чи обіцянки такої вигоди. До числа кримінально караних діянь пропонується віднести надання неправомірної вигоди третій особі за згодою посадової особи, діяти в інтересах особи, надавати таку вигоду.

Змінюється механізм звільнення від кримінальної відповідальності при активному хабарництві, допускаючи таку процедуру тільки при наявності факту вимагання неправомірної вигоди у поєднанні з добровільним інформуванням після її надання відповідного органу досудового розслідування.

Крім того, встановлюється кримінальна відповідальність за активне і пасивне хабарництво в приватній сфері, тобто за дії працівників підприємств, установ, організацій, які не є посадовими особами.

Планується, що зазначені зміни, передбачені урядовим проектом, дозволять виконати взяті Україною зобов'язання по криміналізації корупції, а також привести положення вітчизняного законодавства у відповідність до міжнародних стандартів у цій сфері. Відповідно, реалізація цих заходів сприятиме діалогу Україні щодо лібералізації ЄС візового режиму.