ua en ru

Кабмін схвалив три євроінтеграційні законопроекти у сфері АПК

Кабінет міністрів України 27 травня 2014 р. на своєму засіданні схвалив три законопроекти "Про державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин" та "Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною".

Кабінет міністрів України 27 травня 2014 р. на своєму засіданні схвалив три законопроекти "Про державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин" та "Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною". Про це повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Законопроекти підготувало Мінагрополітики. Згідно з повідомленням, за предметом правового регулювання проекти законів належать до пріоритетних сфер, в яких здійснюється адаптація законодавства України до законодавства Європейського союзу.
Метою проекту закону "Про державний контроль у сфері забезпечення безпечності та якості харчових продуктів і кормів, благополуччя тварин" є гармонізація законодавства України з Регламентами ЄС № 854/2004, № 882/2004, № 669/2009, Директивою Ради ЄС № 97/78/EC.

"Європейська система державного контролю є загальновизнаною. А відтак, це черговий крок у вирішенні питання постачання української сільськогосподарської продукції на ринок країн ЄС та ринки інших країн. Законопроектом врегульовуються питання розробки та впровадженням довгострокового національного плану державного контролю. Також деталізовані питання проведення фізичних перевірок продуктів та підстави для зменшення частоти їх проведення", - йдеться у повідомленні.

Законопроект визначає загальні принципи здійснення держконтролю свіжого м'яса, риби та рибних продуктів, молюсків, сирого молока та молокопродуктів. Запровадження правового механізму здійснення державного контролю безпечності харчових продуктів та кормів, здоров'я та благополуччя тварин є невід'ємною складовою поліпшення якості роботи контролюючих органів, відновлення верифікаційних візитів експертів Європейської Комісії в Україну.

Інший законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин" пропонує затвердити обов'язкові параметри ідентифікації та реєстрації фізичними особами тварин, які утримуються та розводяться для власного споживання.

Також документ пропонує запровадити груповий ідентифікаційний номер в господарствах юридичних осіб.

До Кодексу України про адміністративні правопорушення пропонується внести доповнення щодо застосування санкцій за порушення законодавства з ідентифікації та реєстрації тварин.

"Сьогодні уряд підтримав три вкрай важливі законопроекти, що були розроблені Мінагрополітики. Сподіваюся, що Верховна Рада вже найближчим часом розгляне та підтримає ці законопроекти, котрі є надважливими в процесі інтегрування нашого ринку з європейським та створення законодавчої бази для постачання української сільськогосподарської продукції до ЄС", - наголосив міністр Ігор Швайка.