ua en ru

Кабмін схвалив проект концепції реформування державної митниці

Кабмін схвалив проект концепції реформування державної митниці Фото: Наталія Яресько

Уряд планує залучити для консультацій міжнародну компанію, яка має досвід у реформуванні митниць

Кабінет міністрів України схвалив проект концепції реформування державної митниці. Про це в ході засідання Кабінету міністрів України 11 лютого заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, передає кореспондент РБК-Україна.

"У стратегії сталого розвитку "Україна-2020" реформу державної митної справи визначено одним з найважливіших заходів реформ. Наше завдання - здійснення інституційних змін, що дозволять гармонізувати роботу митниці зі стандартами Європейського союзу, ліквідувати можливості корупції, підвищити якість митних послуг та вдосконалити систему адмінінстрування митних платежів. Для цього ми пропонуємо новий формат роботи на митницях в 4 прикороднних з ЄС областях - Волинській, Закарпатській, Львівській та Чернівецькій", - сказала Яресько.

Крім того, міністр повідомила, що планується залучити для надання консультативних послуг ДФС на цих митницях міжнародну компанію, яка має успішний досвід в сфері реформування митниць.

У той же час глава Мінфіну підкреслила, що цей проект буде здійснюватися не за гроші держбюджету, а повністю за рахунок донорської допомоги.

"Пілотний проект по деяких напрямках можна запустити протягом найближчих тижнів. Один донор вже є", - зазначила Яресько.

При цьому прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк констатував, що "опір системи" цим відновленням буде дуже великим, тому необхідно довести їх ефективність.

Нагадаємо, раніше Яресько доручила голові Державної фіскальної служби Роману Насирову провести перевірку всіх митних оформлень за спрощеною процедурою (IM40EA) у 2015 році та у січні 2016 року.