ua en ru

Яресько доручила голові ГФС перевірити митні оформлення за 2015 і січень 2016

Яресько доручила голові ГФС перевірити митні оформлення за 2015 і січень 2016 Фото: міністр фінансів України Наталія Яресько

Особливу увагу при перевірці приділять оформленням за спрощеною процедурою, яку необхідно удосконалити

Міністр фінансів України, Наталія Яресько, доручила голові Державної фіскальної служби, Роману Насірову, провести перевірку всіх митних оформлень за спрощеною процедурою (IM40EA) у 2015 році та у січні 2016 року. Інформація про це розміщена на офіційному сайті Мінфіну.

За даними Мінфіну, в міністерство надходить інформація, що, з-за недосконалих профілів ризику, деякі співробітники митниці дозволяють спрощений імпорт (IM40EA) підприємствам, які не повинні були б мати на це право. В той час, як процедуру IM40EA Митний кодекс дозволяє використовувати тільки тим підприємствам, з боку яких митниця не бачить ризиків.

В рамках даної перевірки, міністр фінансів України доручила Роману Насірову виявити посадових осіб, які приймали рішення про пропуск товарів незважаючи на те, що спрацьовувала автоматизована система аналізу та управління ризиками і притягнути їх до відповідальності. По всім виявленим порушенням вжити заходів щодо донарахування та стягнення несплачених податків і призначити службові розслідування з метою притягнення посадових осіб, які приймали неправомірні рішення та їх керівників, до дисциплінарної відповідальності. Результати розслідувань передати правоохоронним органам.

Також Яресько доручила голові ГФС підготувати і погодити з Мінфіном профілі ризику, які зроблять неможливим застосування процедури IM40EA до недобросовісних підприємств, а також терміново доопрацювати автоматизовану систему митного оформлення, позбавивши технічної можливості митників випускати товари за спрощеною процедурою, якщо система аналізу ризиків виявляє суттєві загрози

Згідно з інформацією Мінфіну, у 2015 році за такою процедурою було оформлено 30 тис. митних декларацій на загальну суму 21,2 млрд гривень, що склало 9,2% від кількості всіх митних декларацій. У 2014 році за такою процедурою було оформлено 27 тис. митних декларацій на загальну суму 12,2 млрд гривень (7,2%).

Наталія Яресько у своєму повідомленні також зробила акцент на тому, що ключовим завданням Міністерства фінансів на цей рік є кардинальне реформування ГФС, "з тим, щоб створити з податкової і митної служб дійсно прозору, сервісну службу", - йдеться у промові міністра фінансів України.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, Кабмін 3 лютого розгляне тендерну документацію передачі західних митниць на аутсорсинг.