ua en ru

Кабмін схвалив залучення 2,6 млрд грн для реалізації ракетно-космічного комплексу "Циклон-4"

Кабінет міністрів (Кабмін) схвалив залучення у 2013 р. під державні гарантії 2,6 млрд грн додаткового фінансування для реалізації проекту щодо створення ракетно-космічного комплексу "Циклон-4" на космодромі "Алкантара" у Бразилії. Про це йдеться в повідомленні інформаційно-аналітичного бюлетеня Кабміну.

Залучення коштів передбачено Програмою розвитку економіки України на 2013-2014 рр., навесні 2013 р.

Реалізація українсько-бразильського проекту сприятиме зміцненню позицій України на світовому ринку космічних послуг, збільшенню обсягів виробництва вітчизняної ракетно-космічної галузі, а також виходу на нові регіональні ринки збуту.

Створення ракетно-космічного комплексу "Циклон-4" ведеться в рамках договору про довгострокове співробітництво, підписаному між в 2003 р.Україною та Бразилією. Цей комплекс дозволить здійснювати запуск із космодрому "Алкантара" космічних апаратів на кругові навколоземні низькі і середні орбіти, а також на орбіту, перехідну до геостаціонарної.

Згідно з домовленостями, Україна забезпечує розробку ракети-носія та підготовку необхідної виробничої бази. А Бразилія повинна створити спільну інфраструктуру пускового центру на "Алкантара".

Здійсненням такого амбіційного і наукоємного проекту займається створена в 2007 р. українсько-бразильська компанія "Алкантара Циклон Спейс". Восени 2010 р. вона розпочала в Бразилії будівництво наземного комплексу для "Циклону-4". Насьогодні ступінь його готовності, за оцінкою Державного космічного агентства України, становить більше 50%. Очікується, що перший пуск ракети-носія "Циклон-4" відбудеться наприкінці 2014 р. на бразильському космодромі "Алкантара".