ua en ru

Мінфін запропонував скасувати штраф за пізню реєстрацію накладних постраждалих в кібератаці

Мінфін запропонував скасувати штраф за пізню реєстрацію накладних постраждалих в кібератаці Фото: кібератака в Україні (РБК-Україна)

Компанії можуть не оштрафувати за пізню реєстрацію податкових накладних через кібератаки

Міністерство фінансів України запропонувало скасувати штраф за пізню реєстрацію податкових накладних із-за хакерської атаки. Про це повідомляє прес-служба Мінфіну в Facebook.

"Нещодавня кібератака поставила бізнес у складне становище: багато компаній зіткнулися з проблемами при реєстрації податкових накладних, виписаних з 1 до 15 червня. Несвоєчасна реєстрація накладних є підставою для застосування фінансових санкцій, але очевидно, що в даній ситуації стягнення штрафів з бізнесу було б вкрай несправедливим", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, чинний Податковий кодекс не передбачає звільнення платника від відповідальності у такому випадку. Тому в Мінфіні зараз працюють над змінами до Податкового кодексу, щоб якомога швидше вирішити цю ситуацію.

Важливо про наслідки кібер-атаки. Нещодавна кібер-атака поставила бізнес у складенні становище: багато компаній зіткнули...

Опубліковано Міністерство фінансів України 3 липня 2017 р.

Так, законопроект буде передбачати можливість реєстрації прострочених через вірус податкових накладних з деяким запізненням.

В даний момент, платникам податків пропонують звертатися до статті 101 Податкового кодексу, який має механізм списання безнадійного податкового боргу рішенням керівника або заступника (уповноваженої особи) податкового органу. Під таким боргом в тому числі розуміється борг, що виник через форс-мажорні обставини.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що вирус-вимагач Petya.А, що поширюється подібним чином з шкідливим шифрувальником WannaCry і вже вразив комп'ютери підприємств, портових операторів та урядових структур Європи і США, дістався до Азії.