ua en ru

Кабмін схвалив спрямований на підвищення в рейтингу Doing Business законопроект

Кабмін схвалив спрямований на підвищення в рейтингу Doing Business законопроект Фото: засідання Кабміну (УНІАН)

Уряд схвалив доопрацьований проект щодо стимулювання інвестклімату

Кабінет міністрів України схвалив законопроект щодо стимулювання інвестиційного клімату в Україні. Відповідні документи є у розпорядженні РБК-Україна.

Відзначимо, даний проект вже зареєстровано у Верховній раді під № 6540, однак у профільного комітету були деякі зауваження, через що Мінекономрозвитку доопрацювало проект, а Кабмін схвалив зміни. Зокрема, законопроект пропонує скасувати пайовий внесок у розвиток інфраструктури населеного пункту.

"Пайовий внесок у розвиток інфраструктури населеного пункту фактично виступає податком на інвестиційну діяльність, що встановлює істотні бар'єри для бізнес-діяльності. Крім того, кошти, сплачені в якості вкладу, не обов'язково йдуть на інфраструктуру, а оплата вартості приєднання до інженерних мереж оплачується замовниками окремо від пайового внеску", - зазначив перший заступник голови МЕРТ Максим Нефьодов.

За даними рейтингу Doing Business за 2017 рік, існування пайового внеску збільшує витрати на адміністративні процедури на будівництво в Україні (за умови будівництва промислового об'єкта) в середньому до 15,2%. За показником вартості регуляторних процедур України серед 185 країн світу займає 175 місце. Гірша ситуація склалася тільки в Гвінеї-Бісау, на Гаїті, в Нігерії, Боснії та Герцеговині, Зімбабве, Індії, Мадагаскарі та Афганістані.

Законопроект пропонує посилити захист прав міноритарних акціонерів шляхом встановлення обмежень і відповідальності мажоритарного акціонера за зловживання своїми правами. Крім того, Мінекономрозвитку пропонує ввести новий механізм забезпечення виконання договірних зобов'язань - право довірчої власності.

Фото: проект закону щодо стимулювання інвестиційного клімату

Нагадаємо, в лютому президент України Петро Порошенко назвав недостатнім результатом для України 76 місце в рейтингу Doing Business.