ua en ru

Кабмін схвалив механізм реорганізації "Нафтогазу"

Кабмін схвалив механізм реорганізації "Нафтогазу" Фото: "Нафтогаз України" (РБК-Україна)

Уряд схвалив постанову, яка визначає чіткі терміни відокремлення від "Нафтогазу" функції транспортування і зберігання газу

Кабінет міністрів України у ході засідання сьогодні, 14 лютого 2018 року, схвалив механізм реорганізації НАК "Нафтогаз України". ВІдповідна постанова є у розпорядженні РБК-Україна.

Так, у прес-службі Кабміну повідомляють, що уряд схвалив постанову, яка визначає чіткі терміни відокремлення від "Нафтогазу" функції транспортування і зберігання газу.

"Постанова КМУ передбачає чіткий механізм і терміни передачі майна "Уктрансгазу" новому незалежному газовому оператору України - ПАТ "Магістральні газопроводи України" для початку повноцінної роботи. Це, зокрема, магістральні газопроводи, підземні сховища, сервісні служби", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, уряд доручив "Нафтогазу", "Укртрансгазу" та ПАТ "Магістральні газопроводи України" невідкладно забезпечити підготовчі заходи для своєчасної реалізації вказаного рішення, яке вступить в силу після остаточного рішення Стокгольмського арбітражу, винесення якого заплановано на кінець лютого.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у наглядовій раді НАК "Нафтогаз України" планують створити комітет, який займатиметься питанням анбандлінгу компанії.

Також повідомлялося, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості в рамках поділу (анбандлінга) НАК "Нафтогаз України" має намір стати органом управління майна, яке знаходиться на балансі "Укртрансгазу".

Раніше віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон повідомляв, що на даний момент в Україні створено незалежний оператор української газотранспортної системи - "Магістральні газопроводи України" і вже затверджений план управління, вирішено питання фінансування, розпочато відбір незалежних директорів компанії.

"Залишається завершити процес передачі активів "Укртрансгазу" новому оператору ГТС, отримати ліцензію і сертифікацію. І це все реально буде зробити після Стокгольмського арбітражу і поставити крапку в анбандлінгу", - заявляв він.