ua en ru

Кабмін не забезпечив виплату боргів "зеленим" інвесторам і посилює фіскальне навантаження, - адвокат

Кабмін не забезпечив виплату боргів "зеленим" інвесторам і  посилює фіскальне навантаження, - адвокат Фото: Кабмін не забезпечив виплату боргів "зеленим" інвесторам (Віталій Носач, РБК-Україна)

Кабмін продовжує порушувати законодавство та власні гарантії щодо виплати заборгованості перед виробниками "зеленої" електроенергії, а також загострює існуючу кризу з іноземними інвесторами, намагаючись запровадити акцизний збір на виробництво електроенергії з відновлюваних джерел.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву експерта громадського фонду "Правосуддя" в Одеській області, адвоката Максима Шевченко.

За його словами, за чинним законодавством Кабмін мав передбачити часткову компенсацію (11 млрд грн) підприємствам ВДЕ за вироблену електроенергію з держбюджету на 2021 рік.

"Держава замість виконання своїх зобов’язань по бюджетним відшкодуванням на 20% навпаки загострює проблему додаткового стягнення вартості продукції. Запровадження додаткового фіскального навантаження є нелогічним і небезпечним. Це лише поглибить кризу неплатежів", - сказав Шевченко.

Він вважає, що в результаті, замість наповнення бюджету, дії уряду призведуть до додаткових витрат бюджету на вирішення проблем створених власноруч проблем.

За словами адвоката, уряд порушує меморандум, який підписувався з асоціаціями ВДЕ минулого року, а також закон №810-ІХ в питаннях виконання графіку виплат боргу та гарантій щодо того, що держава не буде змінювати умови ведення бізнесу в галузі ВДЕ для інвесторів.

"Запровадження акцизного податку для виробників електричної енергії відновлюваних джерел в такому розмірі після зниження зеленого тарифу в 2020 році є порушенням наданої України гарантії для інвесторів. І воно є неприпустимим. Тільки фактом реєстрації проекту закону № 5600 був поданий негативний сигнал для інвесторів, які відмовляються від подальших інвестицій в Україну", - підкреслив Шевченко.

При цьому він нагадав, що на тлі кризи в зеленій енергетиці в Україні спостерігається відтік прямих іноземних інвестицій.