ua en ru

Кабмін має намір знизити енерговитрати і витрати мінеральних ресурсів, - М.Пашкевич

Уряд України має намір докорінно змінити ситуацію в країні у питанні енергозбереження знизивши енерговитрати і витрати мінеральних ресурсів. Про це заявив голова Держагентства з енергоефективності та енергозбереження Микола Пашкевич, передає кореспондент РБК-Україна.
"Уряд спрямований на те, щоб змінити докорінно ситуацію в енергоефективності та енергозбереження і перебудувати енергетичний баланс країни з метою зниження енерговитрат і зниження витрати мінеральних ресурсів", - зазначив М.Пашкевич.
Крім того, відповідаючи на питання, про те яким чином надана державою підтримка в розмірі 19,2 млн грн дозволить поліпшити ситуацію в цій сфері, М.Пашкевич підкреслив, що за рахунок бюджету вирішити питання у всій країні неможливо "ситуацію будуть змінювати інвестиції". "Завдання бюджету дати сигнал, що інвестиції корисні, мають віддачу, тобто працює принцип каталізатора... тобто якщо ми правильно його використовуємо, чим більше залучимо до цього процесу фірм, підприємств, тим буде краще.
Нагадаємо, сьогодні М.Пашкевич поінформував, що Кабмін затвердив порядок використання бюджетних коштів на заходи з енергозбереження.
"Відповідно до закону про держбюджет на 2011 р., на дані заходи передбачені кошти в розмірі 19,2 млн грн. В першу чергу, держпідтримка стосується проектів, спрямованих на зменшення споживання природного газу, зменшення енергоємності продукції на існуючому виробництві, а також використання поновлюваних джерел енергії", - зазначив М. Пашкевич.
За його словами, уряд затвердив своєю постановою порядок компенсації за рахунок держбюджету відсоткової ставки за кредитами, залученими суб'єктами господарювання для виконання заходів з енергозбереження, у тому числі для реалізації енергоефективних проектів.
Н.Пашкевич зазначив, що компенсація відсоткової ставки за кредитами, згідно з рішенням буде надаватися на конкурсних засадах, для участі в якому, треба подати заявку Держагенства з енергоефективності та ряд документів, включаючи бізнес-план проекту з підвищення енергоефективності. До участі в даному конкурсі не допускаються суб'єкти господарювання, які визнані банкрутами, мають заборгованість по сплаті податків, або ті суб'єкти, які отримали фінансову підтримку для реалізації енергоефективних проектів в рамках іншої бюджетної програми.