ua en ru

Кабмін має намір з 1 жовтня встановити стандарти споживання послуг ЖКГ для отримувачів житлових субсидій

Кабінет міністрів України з 1 жовтня 2014 р. має намір встановити єдині норми споживання послуг ЖКГ для громадян, які потребують державної підтримки.

Кабінет міністрів України з 1 жовтня 2014 р. має намір встановити єдині норми споживання послуг ЖКГ для громадян, які потребують державної підтримки. Про це повідомила прес-служба Кабміну з посиланням на віце-прем`єр-міністра України - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана.

Згідно з повідомленням, в Україні з 1 жовтня 2014 р. вступає в силу постанова Кабінету міністрів України "Про встанолення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування", яка започатковує єдиний підхід до визначення норм споживання послуг ЖКГ для громадян - отримувачів житлових субсидій.

Як зазначається, даний документ розроблений з метою впровадження системи економічно і соціально обґрунтованих нормативів споживання житлово-комунальних послуг з подальшим використанням їх при визначенні розмірів державної соціальної підтримки.

Так, постановою визначені соціальні нормативи споживання холодної і гарячої води, опалення, газу, електроенергії та інших послуг, що базуються на основі даних фактичного споживання послуг особами, які користуються житловими субсидіями в Україні.

"Сьогодні спожитий за старими нормами, але не спожитий у реальності, населенням газ банально розкрадається. У свою чергу держава, компенсуючи соціально незахищеній категорії населення різницю у підвищенні тарифів, теж витрачає більше коштів на компенсатори. Ми маємо зруйнувати цю сумнівну схему", - зазначив Гройсман.

Віце-прем`єр не назвав конкретних норм споживання води, опалення, газу, електроенергії та інших послуг щодо для отримувачів житлових субсидій. Номер вищевказаної постанови також не оприлюднений. Гройсман лише повідомив, що Мінрегіоном та експертами проекту АМР США "Реформа міського теплозабезпечення в Україні" (USAID) проведено наукове статистично-аналітичне дослідження споживання комунальних послуг та стану забезпечення житловою площею соціально незахищених громадян України. Було обстежено майже 55 тисяч домогосподарств по всій Україні - одержувачів житлових субсидій, які використовують засоби обліку при споживанні комунальних послуг.

Зазначимо, що у 2003 р. уряду Миколи Азарова розробив проект постанови Кабінету міністрів "Про встановлення деяких соціальних нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування (соціальної норми житла та нормативів користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги та встановлює субсидії)", який передбачав встановлення для громадян України, які мають пільги або субсидію на оплату послуг ЖКГ, соціальну норму житла для утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - 45 кв. м загальної площі на сім'ю з однієї особи та додатково 10 кв. м на кожного наступного члена сім'ї.

Також для користування житлово-комунальними послугами, щодо оплати яких держава надає пільги, пропонувалося встановити такі норми: для централізованого та індивідуального опалення (теплопостачання): у разі користування централізованим опаленням (теплопостачанням) - 0,0548 Гкал на 1 кв. м. опалювальної площі на місяць в опалювальний період; у разі користування газопостачанням - 6,0 куб. м природного газу на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період; у разі користування електропостачанням - 20 кВт.год на 1 кв. м опалювальної площі на місяць в опалювальний період.

На користування послугами централізованого постачання холодної води пропонувалося встановити такі норми: 2,4 куб. м. на особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води та 4,0 куб. м. на особу на місяць за відсутності централізованого постачання гарячої води. На користування послугами централізованого постачання гарячої води - 1,6 куб. м на особу на місяць; на користування послугами водовідведення - 4,0 куб. м на особу на місяць.

На користування послугами газопостачання пропонувалося встановити такі норми: при наявності газової плити до 1 січня 2018 р. - 9,8 куб. м/чол в місяць, а після 1 січня 2018 р. - 6 куб. м/людину на місяць; при наявності газової плити і газового водогрійного приладу до 1 січня 2016 р. - 23,6 куб. м/людину на місяць; а після 1 січня 2016 р. - 18 куб. м/людину на місяць.

На користування послугами електропостачання (до 31 грудня 2017 р.) пропонувалось встановити наступні норми: у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води або газових водонагрівальних приладів, - 130 кВт.год на місяць на сім'ю з однієї особи і додатково 30 кВт.год на місяць на кожного іншого члена сім'ї, але не більше 250 кВт.год на місяць; у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами за відсутності централізованого постачання гарячої води та газових водонагрівальних приладів, - 150 кВт.год на місяць на сім'ю з однієї особи і додатково 30 кВт.год на місяць на кожного іншого члена сім'ї, але не більше 300 кВт.год на місяць.

На користування послугами електропостачання пропонувалося встановити норми (з 1 січня 2018 р.) у будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами, за наявності централізованого постачання гарячої води або газових водонагрівальних приладів, на рівні 120 кВт.год на місяць на сім'ю з однієї особи і додатково 30 кВт.год на місяць на кожного іншого члена сім'ї, але не більше 230 кВт.год на місяць), на користування послугами з вивезення побутових відходів - 0,1667 куб. м на одну особу на місяць.

Якщо б проект постанови уряду Азарова був схвалений, дані норми повинні були б вступити в силу з 1 січня 2014 р.