ua en ru

Кабмін має намір зобов'язати студентів-бюджетників відшкодовувати державі витрати, витрачені на їх навчання

Кабінет міністрів України 19 січня доручив Міністерству освіти і науки, молоді та спорту (МОН) посилити контроль за використанням бюджетних коштів. З нового навчального року планується зобов'язати студентів-бюджетників відшкодовувати державі витрати, витрачені на їх навчання, і встановити економічно обгрунтовану плату за проживання в гуртожитках, пише в сьогоднішньому номері "Комерсант-Україна".

На думку представників комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, ініціатива Кабміну суперечить Конституції, що забезпечує громадянам свободу вибору місця роботи.

Кабмін прийняв постанову "Питання посилення фінансово-бюджетної дисципліни" в міністерствах та органах центральної виконавчої влади. Документ був затверджений за підсумками аудиту стану національної економіки в 2008-2009 роках і в I кварталі 2010 р., проведеного Державною інспекцією фінансової (раніше - ГоловКРУ), що виявив порушення у використанні державних коштів на суму 93,3 млрд грн.

Аналізуючи роботу Міносвіти в 2008-2009 рр., Держфінінспекція виявила порушення, збиток від яких склав 3 млрд грн. Зокрема, незадовільний стан бухгалтерського обліку призвело до збитків на суму 385 млн грн. Збиток від фінансування МОН приватних вузів склав 162 млн грн, від непрозорих тендерів при проведенні держзамовлення на видавництво навчальної літератури - 11 млн грн, порушень при комп'ютеризації навчальних закладів та закупівлях автобусів - 90 млн грн. Також аудит показав, що Міносвіти не займалося працевлаштуванням студентів-бюджетників і необгрунтовано збільшувало витрати на утримання власного управлінського апарату, що призвело до збитків у розмірі більше 555 млн грн. Більше того, 114 млн грн, призначених для випуску підручників, значилися як оборотні активи приватних видавництв.

За підсумками перевірки Держфінінспекція закликала Міносвіти підвищити фінансову дисципліну. У розпорядженні "Комерсант-Україна" опинився текст урядової постанови, згідно з яким до 1 вересня 2011 р. МОН має розробити механізм відшкодування державі студентами-бюджетниками, "які не відпрацювали в державному секторі економіки визначений законодавством термін" витрат, витрачених на їхнє навчання. Також протягом місяця міністерству доручено розробити порядок проживання студентів у гуртожитках, методику визначення його вартості і встановити економічно обгрунтовану плату.

Як повідомив "Комерсант-Україна" перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань науки і освіти, перший проректор Національного авіаційного університету Максим Луцький (Партія регіонів), проживання в гуртожитку входить до переліку платних послуг вузу. "Методика розрахунку вартості проживання встановлюється наказом Мінфіну, Міносвіти та Мінекономіки з урахуванням вартості комунальних послуг, яку визначає місто. Ціна місячного проживання бюджетників і контрактників в гуртожитку Національного авіаційного університету коливається від 73 до 400 грн, залежно від умов проживання", - розповів М .Луцький. Він також додав, що щорічно на навчання студента-бюджетника держава виділяє 12-15 тис. грн.